ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT ber om ursäkt för namnskyltar till Panetoz

Tomas Lundin · 11 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014
SVT ber om ursäkt för namnskyltar till Panetoz

SVT ber om ursäkt för namnskyltar till Panetoz


Medlemmarna i Panetoz fick klisterlappar med sina namn eftersom de var så svåra att uttala. SVT ber nu om ursäkt. Jag kan inte försvara detta på något sätt”, säger Ewa Lundin, chef för Gomorron Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Panetoz och Sanna Nielsen gick båda vidare från melodifestivaltävlingen i Linköping och trängdes i Gomorron Sveriges soffa på måndagsmorgonen. Där förklarade programledaren John Crispinsson att han bara kunde uttala Sanna Nielsen och delade därför ut namnskyltar till samtliga gäster.

SVT:s skyltutdelning skapade starka reaktioner.”Blir nästan generad av SVT:s namnlappar på Panetoz-medlemmarna. Hur i helvete kan det få hända?”, skriver Nöjesguidens Parisa Amiri på twitter.

– Tanken var kanske god. Vi har sällan så många gäster i vår soffa. Vi liksom tryckte ihop alla gäster. Och man tänkte att det blev för svårt att sätta namnskyltar i rutan, det blir för trångt, säger Ewa Lundin till Dagens Media

Hon säger däremot att hon har förståelse för att det kan uppfattas som att Panetoz-medlemmana Pa Moudou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Ismail Badjie och Daniel Nzinga särbehandlades eftersom de har utländskt påbrå.

Även efter att SVT bett om ursäkt lever debatten om behandlingen av personer med ”icke-svenska” namn. Just nu berättar personer med ovanliga namn om sina upplevelser under hashtaggen #mittnamn på Twitter.

En av dem som deltagit i flödet är artisten Sylvester Schlegel.

– Jag tycker ämnet är viktigt för att det Sverige i dag finns människor från hela världen vilket är så fantastiskt. Men vi är ovana att hantera ovanliga saker vilket känns som en väldigt gammaldags inställning.

Sylvester har ju själv ett ovanligt namn, något han tycker både är positivt och negativt.

– För mig har det aldrig varit ett problem. Men det kan vara värre för någon som känner sig osäker i sin sits i Sverige till exempel när det kommer till att söka jobb eller i skolmiljön.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro