ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT byter ut ansvariga utgivare efter beslutet om SD

David Peterson · 8 Sep 2018
Uppdaterad 8 Sep 2018
SD:s partiledare kommer inte att medverka i SVT förens efter valet.

SD:s partiledare kommer inte att medverka i SVT förens efter valet. Foto: TT


Eva Landahl byts ut som ansvarig utgivare för SVT:s valvaka efter beslutet om att ta avstånd från Jimmie Åkessons debattuttalande. Samtidigt har SD-ledaren avböjt all medverkan i SVT till efter valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraterna har rasat över SVT:s beslut att officiellt ta avstånd från ett av Jimmie Åkessons uttalande under fredagens partiledaredebatt i kanalen. Nu har partiet beslutat att Jimmie Åkesson kommer att avböja all medverkan i SVT under lördagen och söndagen.

Bojkottar valvaka

”Den statliga televisionen har under lördagen lurat sina läsare och tittare på ett sätt som innebär potentiellt allvarlig skada för det ledande oppositionspartiet två dagar före ett riksdagsval. Att Public Service genom lögner och förvanskningar aktivt försöker påverka ett riksdagsval måste vara fullständigt oacceptabelt i en demokrati,” står det i ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna.

Beslutet innebär också att Åkesson kommer att bojkotta SVT:s valvaka. Partiet skriver även att de valt att kontakta valobservatörer från OSCE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) på grund av händelsen.

Ansvariga utgivare byts ut

På lördagskvällen meddelade SVT:s ansvarige utgivare för kanalens valprogram, Eva Landahl, att hon inte kommer att delta i resten av valbevakningen. Under dagen har det också väcks frågor kring att Landahl gillat två SD-kritiska texter på Twitter.

”Jag vet att jag läst artiklarna men jag har inte förrän i dag varit medveten om att jag också kommit åt att gilla dem. Det är förklaringen men jag förstår att den inte kommer anses tillfredställande. För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet för valprogrammen och att inte delta i resten av valbevakningen,” skriver hon på SVT:s webbsajt.

LÄS MER
Vem styr Sverige efter valet? 6 mer eller mindre sannolika scenarier
klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro