ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

SVT efter mötet med SD: "Vi står fast vid beslutet"

Filip Joelsson · 8 Sep 2018
Uppdaterad 8 Sep 2018
SVT:s ansvarige utgivare för valprogrammen Eva landahl samt SD:s presschef Henrik Vinge träffades under lördagen med anledning av gårdagens debatt.

SVT:s ansvarige utgivare för valprogrammen Eva landahl samt SD:s presschef Henrik Vinge träffades under lördagen med anledning av gårdagens debatt. Foto: IBL/TT


På lördagen träffades representanter från SD och SVT med anledning av att SVT tagit avstånd från ett uttalande från Jimmie Åkesson under gårdagens debatt. SD krävde en ursäkt, men SVT står fast vid sitt beslut.

klar

Artikellänk är kopierad

Mötet anordnades på lördagen efter önskemål av SD.

Partiet har rasat över SVT:s beslut att officiellt ta avstånd från ett av Jimmie Åkessons (SD) uttalanden under gårdagens debatt, och krävde en ursäkt av kanalen, vilket Metro rapporterat om tidigare.

– Vi har knappt två dygn till vallokalerna stänger, och då väljer statstelevisionen att lägga sig i debatten genom att ”ta avstånd” från en partiledares ståndpunkt. Det är en skandal, sade Åkesson till Expressen, efter debatten.

”De passar inte in i Sverige”

Uttalandet som bråket vuxit fram ur kom när partiledarna under fredagsdebatten skulle diskutera jobb och arbete för invandrare.

”Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb”, sade Jimmie Åkesson.

Vid 11-tiden på lördagen träffades så SD och SVT. Efter mötet konstaterade SVT:s ansvarige utgivare för kanalens valprogram, Eva Landahl, att SVT står fast vid sitt avståndstagande.

– Sverigedemokraterna förklarade hur de såg på vår markering och vi fick möjligheten att förklara att vi har demokratiparagrafen som gör att vi ska ta avstånd när något som kan uppfattas som nedsättande sägs. Jag bedömde att Åkesson gjorde ett uttalande som var nedsättande mot invandrare som grupp, sade hon till SVT.

Beslut backas upp av SVT:s vd

SVT:s vd Hanna Stjärne står upp bakom Landahls beslut.

”Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av vårt agerande också denna gång,” skriver Hanna Stjärne i ett uttalande.

SD hotar bojkotta valvaka

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge var efter mötet inte nöjd med SVT:s beslut, och partiet kommer nu ta ärendet vidare till Granskningsnämnden.

– Jag tycker att det är en skandal. Jag tycker inte att SVT ska få lägga sig i en politisk debatt på det här sättet, sade han till SVT efter mötet.

Under mötet meddelade Henrik Vinge även att partiet eventuellt kommer att bojkotta SVT:s valvaka på söndagen på grund av beslutet.

LÄS MER
Vem styr Sverige efter valet? 6 mer eller mindre sannolika scenarier
klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro