ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT fälls för avståndstagande mot SD: Det var ett politisk ställningstagande

Annica Ögren · 18 Feb 2019
Uppdaterad 18 Feb 2019
SVT bytte ansvarig utgivare efter avståndstagandet mot Sverigedemokraterna.

SVT bytte ansvarig utgivare efter avståndstagandet mot Sverigedemokraterna. Foto: Ola Axman/Aftonbladet/TT Fotodatum/Stina Stjernkvist/TT


SVT fälls av granskningsnämnden efter att ha tagit avstånd från ett uttalande som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gjorde i förra årets slutdebatt, rapporterar SVT:s Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Två dagar innan valet förra året gjorde Jimmie Åkesson (SD) ett uttalande om integrationsfrågan som fick Annie Lööf (C) att slå näven i bordet och höja rösten under SVT:s slutdebatt.

Åkesson sa:

– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige.

Centerledaren ifrågasatte Åkessons uttalande och utbrast ”Men hur uttrycker du dig?”.

”SVT tar avstånd”

Efter debatten reagerade även SVT, där programledaren kommenterade att ”det var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det”, om uttalandet.

Kanalen försvarade sedan sitt avståndstagande genom att hänvisa till radio- och tv-lagens demokratiparagraf: ”principen om alla människors lika värde”.

Sverigedemokraterna skrev senare på Twitter att de ansåg att SVT tog ställning mot partiet genom sitt avståndstagande.

Fälls av granskningsnämnden

Nu fäller granskningsnämnden SVT för avståndstagandet, med motiveringen att det strider mot kravet om opartiskhet, rapporterar SVT.

Enligt granskningsnämnden framstod SVT:s avståndstagande som ett politisk ställningstagande och att avståndstagandet gjordes i anslutning till en partiledardebatt spelade in i bedömningen.

LÄS MER
SVT byter ut ansvariga utgivare efter beslutet om SD
klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro