ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT har avpublicerat två avsnitt från kultserien: "Olämpligt innehåll"

Hugo Ewald · 6 Okt 2017
Uppdaterad 6 Okt 2017

En diskussion på sociala medier äger nu rum efter att privatpersoner upptäckt att enbart 10 av 12 avsnitt av tv-serien "Bert" finns tillgänglig på SVT:s Öppet arkiv. Enligt SVT har man valt att avpublicera avsnitt 3 och 4 på grund av "olämpligt innehåll".

klar

Artikellänk är kopierad

Under fredagen har en stor diskussion på bland annat internetforumet Flashback tagit fart efter att användare upptäckt att enbart 10 avsnitt av kultserien ”Bert” går att se via SVT:s öppna arkiv.

”OBS: Bert sändes från början i 12 avsnitt. Vi har valt att inte publicera två av de avsnitten p g a olämpligt innehåll”, står att läsa på SVT:s webbsida.

LÄS MER
Fans rasar mot nya Sune-filmen

Avsnitten som saknas är avsnitt tre, ”Erik the Great”, och avsnitt fyra, ”Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna”. I avnittet ”Erik the great” föreslår bland annat karaktären Klimpen att klassens tjejer ska sälja sina kroppar för att tjäna in pengar till klassen. Han benämner sig också som ”världens hallick”. I avsnittet ”Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna” syns karaktären Bert bland annat iklädd så kallat blackface. Han beskriver sig genom att använda n-ordet.

– Larvigt! Antingen lägger man ut hela eller så tycker jag att man tar bort allihopa om det är så oerhört stötande och farligt. Det är så ängsligt. Ska vi ha kultur som är fri eller ska den vara statlig? Håller man sig inom lagens ramar, vad är då problemet?, säger Anders Jacobsson, som tillsammans med Sören Olsson skrivit Bert-böckerna, till Nöjesbladet.

Till Nöjesbladet säger han dock att han ser böckerna i ett annat ljus idag.

– Om jag hade skrivit det i dag hade jag gjort en problematik kring det. Jag har själv fem döttrar och de trakasserier, tafsande och den utsatthet som kvinnor upplever i dag har uppmärksammats mer nu och ska göra det. Det finns absolut vissa grejer i dag som jag absolut inte skriver under på i dag.

”Många tittare har kontaktat Öppet arkiv för att återse Bert. Dock innehåller serien vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk och scener, så kallat black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella.

Vi har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sånt uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen, många av dem kan inte relatera till en tid då andra värderingar rådde. Det blir då ett uttryck som vi lär dem. Vi skulle aldrig använda ett sådant uttryck i ett nyproducerat program.”, skriver Susanna Balsvik, planeringschef SVT och ansvarig utgivare för Öppet arkiv, i ett uttalande till Metro.

En arkiverad version av Öppet arkivs webbsida visar att avsnitten fanns tillgängliga åtminstone 2015. När de togs bort är oklart.

Artikeln är uppdaterad med ett citat från SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro