ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT klipper bort rasism ur Pippi Långstrump

Aron Andersson · 29 Sep 2014
Uppdaterad 29 Sep 2014

Foto: SVT


Nu kallar Pippi Långstrump inte längre sin pappa för negerkung”. SVT klipper bort stötande material ur nyutgåvan av tv-serien.

klar

Artikellänk är kopierad

Tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” släpps nu i nyrestaurerad utgåva på dvd. Förutom förbättrad bild- och ljudkvalité har även innehållet förändrats.

SVT har klippt om scener där Pippi refererar till sin pappa som ”negerkung”. I den nya versionen av serien säger hon bara ”kung”, skriver SVT på nätet.

Det är inte den enda ändringen i serien. En scen där Pippi låtsas vara ”kines” har också klippts om för att vara mindre stötande.

– Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT till sajten.

SVT har själva beslutat om förändringarna och den nya versionen kommer även att visas på tv, i Barnkanalen, senare i år. Saltkråkan AB förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter och har godkänt förändringarna.

– Vi vill göra allt vi kan för att folk inte ska bli sårade. Därför tycker vi att SVT gör rätt. Astrid Lindgren stod för helt andra värderingar än att kränka människor, säger Nils Nyman, vd för Saltkråkan AB, till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro