ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT klipper bort scen med "negerbolls"-recept

metro · 3 Jun 2015
Uppdaterad 28 Mar 2016
När Bathina Philipson kliver in i familjens kök är ett recept på "negerbollar" det första hon får syn på.

När Bathina Philipson kliver in i familjens kök är ett recept på "negerbollar" det första hon får syn på. Foto: SVT faksimil/ Montage


Familjens recept på "negerbollar" syntes på köksväggen i SVT-programmet Bathinas skilda världar”. Efter kritik väljer SVT nu att klippa bort scenen.

klar

Artikellänk är kopierad

I det populära SVT-programmet ”Bathinas skilda världar får vi följa Bathina Philipsons möte med familjer i olika samhällsklasser i Sverige. I gårdagens avsnitt fick vi träffa en familj vars köksvägg täcktes av ett recept på ”negerbollar”. När Bathina får syn på receptet börjar hon skratta och frågar om det finns några ”negerbollar”. Avsnittet har upprört flera tittare som menar att uttalandet var rasistiskt, men Bathina Philipson avvisar kritiken.

– Jag som är uppväxt mångkulturellt och hjälper många som har utländsk bakgrund känner inte att jag kan ta på mig någon form av rasist-stämpel eller ursäkta mitt samvete. Jag arbetar mycket mot rasism. Jag har liksom en mörk tjej som jobbar hos mig, säger Bathina till Nyheter24.

– Det var verkligen inte meningen att kränka någon. I min värld så är alla människor lika värda, jag skulle aldrig kalla någon för n-ordet. Jag blev chockad och därför skrattade jag.

►LÄS MER: Nu stryker SAOL ordet "negerboll"

I programmet ifrågasätter Bathina Philipson varför familjen valt att kalla chokladbollar för ”negerbollar”, men hon tog inte tillräckligt avstånd enligt SVT:s ansvarig utgivare Eva Beckman.

– Jag vet inte hur de klippte ihop det, jag är säker på att vi gick vidare och pratade om det där, men jag lägger inga värderingar i vad hon (mamman i familjen reds anm.) säger, det var kokosbollar det handlade om. Hon är en sån person som är allt annat är rasistiskt, jag ville inte gå på henne för hårt, säger Bathina.

Efter kritiken har SVT valt att klippa bort scenen.

– Jag förstår absolut att den här scenen väcker känslor. Vi kommer att klippa bort den, den är inte omistligt för programinnehållet i stort. Om det inte framgår för tittarna att vi problematiserar det då kan vi lika gärna ta bort det, säger Eva Beckman, ansvarig utgivare på SVT för programmet Bathinas skilda världar.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro