ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT och SD i möte efter debattbråk

Filip Joelsson · 8 Sep 2018
Uppdaterad 8 Sep 2018
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallar SVT:s agerande för en "skandal".

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallar SVT:s agerande för en "skandal". Foto: TT


Sverigedemokraterna har kallat till möte med SVT efter gårdagens direktsändna partiledardebatt. Orsaken är att SD är mycket kritiska till SVT:s avståndstagande från ett av Jimmie Åkessons uttalanden under debatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Under fredagskvällen möttes partiledarna i SVT för en sista debatt innan valet i morgon.

När partiledarna skulle debattera jobb och arbete i Sverige sade Jimmie Åkesson (SD):

– Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sade Åkesson.

LÄS MER
Vem styr Sverige efter valet? 6 mer eller mindre sannolika scenarier

Uttalandet, som bland annat fick Annie Lööf (C) att slå näven i bordet och utbrista ”hur uttrycker du dig”, fick även SVT att reagera. Efter sändningen valde kanalen att ta avstånd från uttalandet, med hänvisning till en paragraf i radio- och tevelagen.

– Att invandrare pekas ut som en grupp som inte är svenskar och inte passar in i vårt land är ett grovt generaliserande uttalande, säger Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, till SVT Nyheter.

Avståndstagandet har fått Sverigedemokraterna att ryta ifrån, och Jimmie Åkesson själv kallar det hela en ”skandal”.

– Vi har knappt två dygn till vallokalerna stänger, och då väljer statstelevisionen att lägga sig i debatten genom att ”ta avstånd” från en partiledares ståndpunkt. Det är en skandal, säger Åkesson till Expressen.

SD:s presschef Henrik Vinge skriver på Twitter att partiet krävt få möta SVT under lördagen, med anledning av avståndstagandet.

”Jag kommer att framföra att detta är en skandal och att vårt krav är en skyndsam och tydlig ursäkt”, skriver Henrik Vinge.

Mötet kommer att ske klockan 11 på lördagen, bekräftar SVT.

– SD har kallat SVT till ett möte klockan 11. Det är med hänvisning av debatten i går, säger Camilla Hagert, presschef vid SVT, till Aftonbladet.

SVT:s Eva Landahl har i ett uttalande sagt att avståndstagandet inte har med SD:s partipolitik att göra, utan mot det specifika uttalandet, samt att kanalen välkomnar en eventuell prövning.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro