ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT-reporter hjälpte flyktingpojke – polisanmäls för människosmuggling

Åsa Larsson · 27 Jan 2015
Uppdaterad 27 Jan 2015
Ur programmet "Fosterland".

Ur programmet "Fosterland". Foto: SVT


klar

Artikellänk är kopierad

SVT:s reporter Fredrik Önnevall med den syriske pojken.
SVT:s reporter Fredrik Önnevall med den syriske pojken.Foto: SVT

SVT:s reporter Fredrik Önnevall har blivit polisanmäld för människosmuggling efter programmet där han hjälper en syrisk pojke till Sverige. "Jag är inte oroad", säger han till Metro.

Fredrik Önnevall hjälper i programmet Fosterland en syrisk pojke att ta sig till Sverige. Programmet handlar om den växande nationalismen i Europa och tredje delen sändes i söndags. Nu har reportern Önnevall blivit polisanmäld, enligt SVT:s Kulturnyheterna.

– Det var väntat. Jag blir inte direkt förvånad över att det kommit in polisanmälningar och vad jag förstått så gjordes de för ett tag sen, säger Önnevall till Metro och fortsätter:

– Det är ingenting som jag oroar mig över för jag känner mig trygg i att det inte är något brott.

SVT kände inte till något när Önnevall och de andra två i hans team fattade beslutet att låta den 15-årige syriske pojken få resa med dem. När han kom hem fördes ett resonemang om huruvida den delen skulle sändas och ledningen på SVT fattade beslutet att göra det.

– Däremot fördes det inget resonemang om någon polisanmälan eller liknande, eftersom det handlar om mig personligen och är inget som rör SVT, säger Önnevall.

Tidigare har  programdirektör Robert Olsson​ kommenterat Önnevalls beslut som "modigt".

SVT-teamet reste med pojken genom Europa till Sverige, till övervägande del med allmänna färdmedel, säger Önnevall. Pojken reste med falska id-handlingar som han själv skaffat i Aten.

– Av döma av de jurister som vi har pratat med så känner jag mig lugn på grund av, bland annat, att det har inte varit några pengar inblandade i det hela. 

Men att det sänds i tv då?

– Det påverkar ju inte ekonomiskt på något sätt att det har sänts i tv. Om vi tar mig så påverkas ju inte min inkomst på något sätt. SVT får inte några större eller mindre ekonomiska anslag av detta. Budgeten för hela programmet i sig påverkas inte. Han betalade för sin resa och SVT betalade för vår resa hem, som vi ändå skulle göra.

Fredrik Önnevall avvisar påståenden att det skulle ha kostat licensbetalarna några pengar.

Hur har programmet tagits emot?

– Vi har fått jättemycket reaktioner. Jag har fått bättre respons än jag förväntat mig och jag är jätteglad att tittare tagit till sig av hela serien och förstått vår intention, att försöka förstå de som kallar sig nationalister. Det har varit en väldigt övervägande del positiva reaktioner, men att det skulle komma negativa reaktioner var också väntat.

Enligt SVT Kulturnyheterna har två anmälningar kommit in till polisen.

Pojken har fått uppehållstillstånd i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro