ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT satsar på hd-tv: "Det ser förskräckligt ut ibland"

Ola Jacobsen · 3 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
SVTs Teknikchef Håkan Öster 

SVTs Teknikchef Håkan Öster  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Nu startar SVT sin stora hd-satsning. De närmsta åren kommer företaget satsa omkring en miljard på övergången till högupplöst produktion och sändning. Men det är inte bara fördelar med HD-tv.– Detaljrikedomen gör att man plötsligt ser hur människor ser ut. Det ser förskräckligt ut ibland, säger Håkan Öster, teknisk chef på SVT.

I höstas sände SVT 55 timmar HD-tv, men om ett år ska minst ett program om dagen sändas i HD-upplösning parallellt med den vanliga sändningen. I dag tittar mellan 30 000 och 50 000 personer på SVT:s HD-sändningar.– Vår satsning ska komma parallellt med att fler kan ta emot och se HD-tv hemma. Vi ska inte elda för kråkorna. Om HD inte slår igenom hemma hos tittarna så bromsar vi, säger Håkan Öster. Ett problem som SVT har i dag är att det är svårt att få loss HD-kopior på amerikanska serier. – De är rädda för kopiering. De är rädda för mycket där borta, säger Håkan Öster. Istället startar SVT i höst inspelningen av en egen såpa, "Andra avenyn", i Göteborg. Serien ska sändas tre gånger i veckan och bestå av minst 100 avsnitt i HD-kvalitét.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro