ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT vann mot Ekeroth: Nu tvingas han betala dem 80 000

· 12 Feb 2016
Uppdaterad 12 Feb 2016
Kenth Ekeroths krav mot SVT avvisas av Stockholms tingsrätt. Nu krävs han på 80 000 kronor av företaget.

Kenth Ekeroths krav mot SVT avvisas av Stockholms tingsrätt. Nu krävs han på 80 000 kronor av företaget. Foto: Alamy/TT


Efter att han fått rätt i flera juridiska tvister mot medier stämde Kent Ekeroth SVT för upphovsrättsliga skäl när de använt delar ur den så kallade järnrörsvideon. Nu avvisas hans krav och i stället blir det Ekeroth som ska betala företaget. "Beslutet låter mycket tveksamt", säger Ekeroths ombud till Dagens Media.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att den omtalade järnrörsfilmen, där SD-politikern Erik Almqvist skrek saker som ”Blatte-lover, ”hora” och ”babbe”, blev medial har det diskuterats kring filmens upphovsrätt.

Kent Ekeroth, som var med under skandalnatten, är upphovsman till filmen och har sedan att den läckt ut stämt olika medier och fått rätt. I somras stämde han även SVT och krävde att de skulle ”betala skälig ersättning” för att ha publicerat delar av järnrörsfilmen. Totalt krävde han 164 566 kronor,   rapporterar Dagens Media.

Efter flera juridiska turer slår Stockholms tingsrätt nu fast att Ekeroths, som i dag är riksdagsledamot och sitter i justitieutskottet, krav mot SVT avvisas.

LÄS MER
SD-toppar beväpnade sig med järnrör

”Avisas en parts talan anses parten ha förlorat målet och ska därmed ersätta motparten för hans rättegångskostnader”, läser beslutet från Stockholms tingsrätt som blev offentligt i onsdags.

SVT har nu krävt 135 000 kronor i ersättning för bolagets rättegångskostnader. Tingsrätten sätter däremot ersättningsbeloppet som Kent Ekeroth ska betala till 80 000 kronor.

Domen kan överklagas till hovrätten, och Ekeroths ombud Staffan Teste säger till Dagens Media att beslutet kommer att överklagas.

– Det kommer vi att göra. Beslutet låter mycket tveksamt, säger han.

SVT förnekat att ett upphovsrättsintrång har skett. Något som också varit i tingsrättens linje då de avvisat en så kallad fastställelseavtalan, ett sätt att fastställa upphovsrättsintrång. Men enligt Teste krävs det att det prövas igen, då det i tidigare mål har accepterats.

– I en mängd mål har en fastställelsetalan godkänts eftersom det är svårt att veta hur stort upphovsrättsintrånget har varit. Motparten har hela tiden hävdat att det inte har skett något intrång och de fortsätter att använda bilderna trots att vi har påtalat att det är ett intrång, säger Staffan Teste till Dagens Media.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro