ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SVT:s stora mätning: Jämnt mellan blocken – SD näst största parti

Johan Wikén · 9 Sep 2018
Uppdaterad 9 Sep 2018

Foto: TT


Socialdemokraterna hamnar på 26,2 procent och blir därmed största parti. Sverigedemokraterna står för den största ökningen från förra valet och hamnar på 19,2 procent. Det visar SVT:s stora vallokalsundersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

När vallokalerna stängde klockan 20.00 på söndagen presenterade SVT sin vallokalsundersökning Valu. Allianspartierna hamnade på 39,6 procent och blev därmed större än de rödgröna partierna som hamnade på 39,4 procent.

Störst av partierna blev Socialdemokraterna med 26,2 procent, men det är ett historiskt dåligt resultat för partiet.

– Men vi kan konstatera att vi gjort en väldigt bra valrörelse, vi har samtalat med över 1,7 miljoner människor. Men nu är det ett jämnt resultat och det gäller att ha is i magen till vi får det slutgiltiga resultatet, sa Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till SVT.

Från Moderaterna, som hamnade på 17,8 procent av rösterna, höjdes röster om Stefan Löfvens avgång direkt efter vallokalsundersökningen.

– En sak kan vi säga klart, Stefan Löfven måste avgå eftersom stödet för honom är oklart, sa Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i SVT.

SD blev näst största parti med 19,2 procent.

– Vi underskattades i förra Valun, det talar för att vi kan få en bra bit över 20 procent, sa Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson till DN.

Miljöpartiet hamnade på 4,2 procent i vallokalsundersökningen och balanserar därmed på riksdagsspärren. På MP:s valvaka blev det tyst när siffrorna presenterades.

– Vi kommer att följa valräkningen ända in i kaklet. Det kommer att bli onödigt spännande. Men vi ger inte upp – vi är fighters, sa MP:s språkrör Isabella Lövin i ett tal på partiets valvaka.

Vallokalsundersökningarna är inget facit men kan ses som en fingervisning om hur valresultatet kommer att bli. Förra valet var det endast för Moderaterna och Sverigedemokraterna som det skiljde mer än en procentenhet mellan Valu och slutresultatet.

I SVT:s Valu får mellan 10 000 och 15 000 väljare besvara en enkät anonymt, bland annat om vilket parti man har röstat på. Valun har genomförts sedan 1991.

En kvart innan SVT:s mätning kom en vallokalsundersökning från TV4. I den undersökningen var de rödgröna störst och fick 41 procent medan Alliansen landade på 40,1 procent. Sverigedemokraterna fick ett oväntat lågt stöd på 16,3 procent. Mätningen bygger på svar från 5 500 personer. Vänsterpartiet ökade kraftigt i mätningen och fick 9,8 procent.

Texten uppdateras.

pil
SVT:s Valu

S: 26,2 procentSD: 19,2 procentM: 17,8 procentV: 9,0 procentC: 8,9 procentKD: 7,4 procentL: 5,5 procentMP: 4,2 procent

Källa: Källa: SVT

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro