ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Swedbank i estnisk pensionsskandal

TT · 16 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Swedbanks vd Carl Eric Stålberg.

Swedbanks vd Carl Eric Stålberg. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

De estniska pensionsspararnas pengar placerades i en högriskfond.Nu tvingas Swedbank kompensera upp till 300 000 fondandelsägare med sammanlagt omkring 100 miljoner kronor.

De berörda pensionsspararna hade placerat sina pengar i tre av Swedbanks lågriskfonder. Trodde de.Men delar av fondkapitalet hade investerats vidare i en högriskfond, som bland annat satsar på estniska så kallade skräpobligationer och som under tredje kvartalet rasade i värde med 21 procent.

Detta har fått tiotusentals sparare att reagera, skriver Svenska Dagbladet.Även Finansinspektionen i Estland har reagerat. Malle Aleksius, informationsansvarig på inspektionen, säger till tidningen att man har sett "skäl till att vara kritiska till hur regelverket var utformat internt på Swedbanks estniska fondbolag".

Men efter ett möte har Swedbank och Finansinspektionen träffat en överenskommelse om kompensation:– Cirka 300 000 fondandelsägare är berörda. Vi uppskattar, i det här läget, att överenskommelsen kan komma att kosta oss 8—10 miljoner euro, säger Mats Lagerqvist, vd för Swedbankkoncernens fondbolag Swedbank Robur, till Svenska Dagbladet.

Lagerqvist säger vidare att banken nu kommer att förstärka och tydliggöra de interna reglerna. Samtidigt påpekar han att endast en liten del, 3—5 procent, av pensionsfondernas kapital har gått till högriskfonden.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro