ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Swedbanks vd får sparken

· 9 Feb 2016
Uppdaterad 9 Feb 2016

Swedbanks vd Michael Wolf avgår med omedelbar verkan. Enligt ett pressmeddelande har styrelsen tagit initiativet till förändringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Birgitte Bonnesen har utsetts till tillförordnad vd. Hon kvarstår även som chef för Svensk bankverksamhet.

I pressmeddelandet skriver banken att styrelsen och Michael Wolf har träffat en överenskommelse om att Michael Wolf lämnar sin befattning som vd och koncernchef per dagens datum. Rekryteringsarbetet inleds nu för att snarast möjligt presentera en ny vd.

"Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny vd som kan ta Swedbank till nästa nivå", säger styrelseordförande Anders Sundström i pressmeddelandet.

Michael Wolf kommer i enlighet med sitt avtal att erhålla uppsägningslön och avgångsvederlag, bestående av 75 procent av lönen under uppsägningstiden som motsvarar 12 månader samt avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen i 12 månader. Michael Wolfs nuvarande årslön är 13 miljoner kronor.

Det innebär en total ersättning på 19,5 miljoner.

Swedbank kommer att lämna mer information vid en presskonferens klockan 10 i dag.

Wolf och Swedbankstyrelsen har under de senaste månaderna fått kritik för de omfattande fastighetsaffärer som ett antal toppchefer i banken har ägnat sig åt vid sidan av, och som har uppmärksammats av tidningen Dagens Industri. För en månad sedan meddelade Finansinspektionen att myndigheten har inlett en granskning om eventuella intressekonflikter i samband med affärerna.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro