ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Swedwatch: Kycklingen i din färdigrätt har fler rättigheter än människorna

Julia Kimell · 25 Nov 2015
Uppdaterad 25 Nov 2015
Så här miserabelt bor migrantarbetarna intill kycklingfabrikerna i Thailands huvudstad Bangkok. Härifrån kommer näst mest av Svenskarnas importkyckling.

Så här miserabelt bor migrantarbetarna intill kycklingfabrikerna i Thailands huvudstad Bangkok. Härifrån kommer näst mest av Svenskarnas importkyckling. Foto: Jonas Gratzer/ Janerik Henriksson7TT


Svenska importörer och upphandlare av thailändsk kyckling ställer höga krav på djurhållning och produktkvalitet. Medan gästarbetarna på fabrikerna i Thailand utnyttjas och diskrimineras.Det här visar en dagsfärsk rapport från den ideella organisationen Swedwatch.

klar

Artikellänk är kopierad

Kalle Bergbom, Swedwatch.
Kalle Bergbom, Swedwatch.

Sverige har en av de bästa djurhållningslagarna i världen och många väljer därför att äta svenskt kött. Ändå är Thailand vår näststörsta leverantör av bearbetat kycklingkött. För färdigmatsjätten Findus del handlar det om 1 000 ton per år.

– Sverige importerar bearbetad kyckling och produkter som ingår i frysta rätter. Därför är det vanligt att den thailändska kycklingen hamnar i storhushållen, säger Kalle Bergbom som är rapportchef på Swedwatch.

Han var på plats i Thailand men för migrantarbetarnas säkerhet genomfördes intervjuerna av en lokal organisation.

Han konstaterar att mörkertalet är väldigt stort. Enligt EU-lagar krävs inte någon ursprungsmärkning på varan. Det räcker med en minimal bearbetning av köttet, exempelvis i Danmark, för att det ska märkas som danskt. Men diskussioner om EU-lagändring pågår. Konsumenten ska inte få bli vilseledd.

– Utomstående företag har ett stort ansvar för att pusha för förbättringar, men det är viktigt att konsumenterna får rätt information för att kunna ställa krav på producenterna. Lokala människorättsorganisationer kämpar för att medla om förbättring på fabrikerna, säger han.

►LÄS MER: Torsken åker till Kina tur och retur

För migrantarbetarna från Myanmar och Kambodja är siffran ännu lägre. Dessutom förekommer vittnesmål om barnarbetare på tre av de sex fabrikerna. Rapporten visar att gästarbetarna i kycklingfabrikerna bor trångt och betalar höga avgifter till rekryteringsagenterna i sina hemländer. De är hårt skuldsatta redan när de börjar jobba och har stora löneavdrag att vänta under lång tid.

►LÄS MER: Naturskyddsföreningens uppmaning: Fråga var köttet kommer ifrån

Exempelvis betalar många för en sjukförsäkring de aldrig får, och språkbarriärerna gör det svårt att gå med i fack. Deras personliga handlingar beslagtas vilket gör att de inte kan röra sig fritt i samhället. I värsta fall väntar frihetsberövning och deportering.

– Jag hoppas att aktörer på den svenska marknaden tar frågan på största allvar, avslutar Kalle Bergbom på Swedwatch.

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro