ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Swish-bedragare riktar in sig på äldre kvinnor – nu går polisen ut med varning

David Peterson · 12 Okt 2018
Uppdaterad 12 Okt 2018
Nu varnar polisen för den nya bedrägerimetoden.

Nu varnar polisen för den nya bedrägerimetoden. Foto: Metro/Elgiganten


Den senaste veckan har bedrägerier via bank-id och Swish skjutit i höjden i Dalarna. Bedragarna, som utger sig för att ringa från Elgiganten, verkar ha riktat in sig på äldre kvinnor. Nu går polisen ut med en varning.

klar

Artikellänk är kopierad

Den senaste veckan har polisen i Dalarna fått in omkring 15 anmälningar om Swish-bedragare.

Enligt polisen är bedragarnas tillvägagångssätt att utge sig för att ringa från elektronikkedjan Elgiganten. De säger sedan att det uppstått problem med fakturor som personen påstås ha köpt. De övertalar sedan offret till att logga in på sin bank via bank-id eller via bankdosan. På så vis ska bedragarna ha kommit över hundratusentals kronor vid varje blufftillfälle.

Har pågått sen i somras

”I vissa fall vill mannen att kvinnan ska skicka pengar via Swish vilket resulterar i att pengar försvinner även den vägen,” skriver polisen på sin sajt.

De skriver också att det är viktigt att komma ihåg att Elgiganten och andra seriösa företag aldrig agerar på det här sättet.

Den här typen av bedrägerier har pågått under en längre tid. Redan i juli rapporterades om samma typ av tillvägagångssätt i Värmland.

Är medvetna om bluffarna

Maria Elmgren, marknadskoordinator på Elgiganten, sade då att företaget var medvetna om bluffarna. Hon konstaterade också att företaget aldrig ringer och frågar om köp eller beställningar om det inte gäller en försening.

– Då har man gjort ett köp sedan tidigare. Ofta går det via mejl så man har underlag för allt som görs. Då har man också kvittonummer som man kan uppge för att det ska vara så säkert som möjligt. Men man ska aldrig ge ut sitt bank-id över mejl eller telefon. Du måste verkligen veta vem du pratar med.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro