ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Syddes ihop och skickades hem efter självmordsförsök

Evelina Olsson · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013

När Jenny kom in till sjukhuset efter ett självmordsförsök erbjöds hon varken psykologsamtal eller medicinering. I stället syddes hennes djupt uppskurna handleder ihop och hon skickades hem i taxi.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny heter egentligen något annat. Hon berättar för Metro om sin upplevelse av vården hon fick efter sitt försök att ta sitt liv i september.
Jenny heter egentligen något annat. Hon berättar för Metro om sin upplevelse av vården hon fick efter sitt försök att ta sitt liv i september.Foto: Henry Lundholm

– Min pojkvän upprepade gång på gång att jag behövde hjälp och att detta var ett självmordsförsök, säger Jenny som har en diagnostiserad psykisk sjukdom och en flerårig historik av kontakter med psykiatrin.

Metro uppmärksammade i förra veckan historien om en självmordsbenägen man som sattes upp på en väntelista när han sökte hjälp hos psykiatrin och begick självmord två månader senare. Många läsare har hört av sig och vittnar om hur de själva eller deras anhöriga bemötts av vården i liknande situationer.

En av dem är 41-åriga Jenny från Stockholm som försökte begå självmord en natt i september i år.

Hon hittades av sin pojkvän i en nerblodad i lägenhet och fördes med ambulans till Södersjukhuset i Stockholm. – De sydde igen mina handleder och skickade hem mig. En läkare på den psykiatriska jourtelefonen ska ha konstaterat att jag inte var självmordsbenägen och inte uppfyllde kraven för tvångsvård utan att ens ha träffat mig, berättar Jenny.Hon erbjöds varken psykologsamtal, smärtstillande tabletter mot smärtan i handlederna eller någon uppföljning mer än informationen om vart hon skulle vända sig för att ta bort sina stygn. Inget stöd erbjöds heller åt den svårt chockade pojkvännen. – I min journal finns det massor med varningssignaler, uppgifter om tidigare självmordsförsök och min historik hos psykiatrin. Hade jag inte haft min pojkvän hade jag varit död nu, jag hade bara gjort om allting igen när jag skickats hem, säger hon. Jenny, som egentligen heter något annat, håller nu på att sammanställa händelsen i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Södersjukhusets ansvariga har tagit del av uppgifterna i artikeln och kommer nu att se över sina rutiner. – Vi kan tyvärr inte kommentera enskilda händelser och kan bara djupt beklaga det inträffade. Vi kommer nu att se över våra rutiner och riktlinjer i samverkan med psykiatrin, säger Marie Björnstedt Bennermo, chefläkare på Södersjukhuset.Några av de andra läsarna som hört av sig till Metro: ”Jag har varit inlagd. Fanns ingen vård, inga kontakter med psykolog för samtal. Bara mediciner. Jag har nu remiss för att få samtal hos allmänpsykiatrin. Det har gått över 4 månader och jag har fortfarande inte hört något.” Kvinna, Malmö ”Bra att ni skriver om psykisk ohälsa. Jag önskar att en debatt kring detta skulle starta. Att fler förstod hur illa det är i Sverige idag. Om det syntes utanpå, som ett sår eller ett brutet ben skulle det vara mer påtagligt och vi skulle göra något åt det. Upplever en stor handfallenhet i vården idag, eftersom det handlar om känslor. Vet vi så lite om medmänsklig värme i dag generellt?” Man, Stockholm ”Min släkting har psykiatriska problem har bland annat sökt vård ett 90 tal ggr. Han får aldrig adekvat vård utan kastas in och ut från sjukhus och olika så kallade behandlingshem. Han är mycket självdestruktiv. Frågan är varför ger man inte ger honom rätt vård, han vill ju ha den men får den inte.” Man, Göteborg

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro