ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sydeuropeisk värme här – räkna med en solig helg

Jesper Lindqvist · 13 Feb 2019
Uppdaterad 13 Feb 2019
Under onsdagen har värmen rört sig in över landet, och den ser ut att hålla i sig under helgen.

Under onsdagen har värmen rört sig in över landet, och den ser ut att hålla i sig under helgen. Foto: Sofia Nahringbauer/Aftonbladet/TT


Värme, plusgrader och snart vår. Redan under onsdagen har det varma vädret rört sig in söderifrån, och stabila plusgrader väntas under resten av veckan. "Vi ser väldigt milda temperaturer för att vara den här tiden på året", säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att snön fallit tätt under slutet av januari och början av februari närmar vi oss nu varmare tider.

I de södra och mellersta delarna av landet bjuder onsdagen på ett smakprov av hur den kommande våren kan tänkas se ut, och värmen ser ut att hålla i sig.

– Vi har ett lågtryck söderifrån som har börjat röra sig in över framför allt södra Sverige. Lågtrycket har rört upp varm luft som det sedan för med sig in över landet, vilket leder till varmare temperaturer, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Våren kan snart vara här

Som mest kan temperaturerna på sina håll stiga upp emot tio grader på de mest soldränkta platserna i södra Sverige.

Men huruvida våren har gjort entré går ännu inte att slå fast – den meteorologiska våren kan som tidigast infalla den 15 februari.

– Då måste dygnsmedeltemperaturen ha varit stigande och över noll grader, sju dagar i rad. Så först den 22 februari kan vi med säkerhet säga om våren är här, men det är högst sannolikt att temperaturerna redan är såpass höga, framför allt nere i Skåne och i södra Sverige, säger Moa Hallberg.

Blåsigt och snöigt i Norrland

Men plusgrader i hela landet till trots – alla jublar nog inte över vädret under resten av veckan.

Norrland drabbas under de kommande dagarna av flera lågtryck, vilket leder till snöfall i inlandet och en hel del regn längs kusten.

– Så trots milda temperaturer i stora delar av Norrland får man räkna med ett riktigt busväder, med nederbörd och starka vindar, som håller i sig även under helgen, säger Moa Hallberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro