ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sympatisk utfodring på mexikanen La Neta

Björn af Kleen · 15 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

La Neta

Enligt kvinnan i kassan finns bara omkring femhundra mexikaner i Sverige. Detta är förstås den logiska förklaringen till den skandinaviska bristen på mexikansk krogkultur. Man får hoppas att källarrestaurangen La Neta i centrala Stockholm inleder en mexikansk tacos-invasion.

Det vore logiskt. I USA är den mexikanska matkulturen nära nog lika utbredd som den inhemska. I Los Angeles är det snabbmaten framför annan. I den meningen markerar La Neta lika mycket en amerikanisering som en mexikanisering av det svenska köket.

Eftersom La Neta – majoriteten av personalstyrkan tycks inte tala svenska – är så matpolitiskt intressant, har man överseende med lokalens brister. Spotlightljuset är lika skarpt som strålkastarskenet i en ishockeyarena och möblemanget, med bänkar och golv i steril björk och tallrikar och glas i plast, påminner om en hårdare version av utbudet på IKEA:s barnavdelning.

När första blötsnön faller på Barnhusgatan en våning ovanför blir det väl kallt på La Neta, även om personalens utåtriktade omtänksamhet höjer temperaturen ovanför nollstrecket.

Än så länge kan man bara välja mellan tacos och quesadillas – tacos är klotformade majsbröd av mjuk miniatyrmodell som man knyter själv, och quesadillas är aningen större godingar; det krävs dock ungefär tre stycken för att bli mätt. Jag och två fullvuxna män i trettioårsåldern blev proppmätta för drygt 400 spänn, och då drack vi ändå tre folköl på burk till maten.

Quesadillas med hackad chorizo var den mest matiga och välsmakade varianten, medan den vegetariska sorten med zucchini var lite vek. Kommentatorer på nätet har klagat på att kryddnivån på La Neta inte motsvarar latinamerikansk nivå och en av mina medätare, som har tre års erfarenhet av det rika mexikanska utbudet i Brooklyn, menade att salsorna kunde ha varit rökigare.

Själv finner jag just ätbarheten sympatisk, och det faktum att menyn inte stimulerar till grabbiga mandomsprov i den avskyvärda grenen tabascotolerans. Här pågår utfodring, med all den kärlek som ryms i smält ost.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro