ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Synd med missar i Windows Phone 7

Jonas Ryberg · 21 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Jonas Ryberg


klar

Artikellänk är kopierad

Grafiskt rena menyer och bra översikt lockar i Microsofts nya mobil-os. Vi har testat Windows Phone 7 i var sin mobil från Samsung och LG.

4 saker vi gillar med Windows Phone 71. People hub – Är en av Microsofts egna hubbar som bygger en social telefonbok med hjälp av kontaktinformation från till exempel din Outlook, Gmail och Facebook. Smart nog att samla information från de olika nätverken till rätt kontakt. Dessutom hittar du statusuppdateringar från kontakternas Facebook och Linked in.2. Metro – Så kallas reglerna Microsoft satt upp för hur appar i telefonen får se ut. Det är grafiskt rent och påminner kanske mest om ett tidningsmagasin till utseendet. Nackdelen är att det tar mycket plats på skärmen.3. Plattorna – Tiles kallas de på engelska och fungerar ungefär som en widget. De ser lite trista ut på bild men många av dem är animerade och presenterar till exempel en persons senaste statusuppdatering, en webbsida eller information ur kalendern.4. Grundkraven – Microsoft har satt hårda krav för den som vill göra en telefon med WP 7. Det innebär bland annat att alla telefoner har kamera om minst 5 megapixel och bra och följsam pekskärm.

Kommentar: "Enkelt och överskådligt"

Med WP 7 har Microsoft äntligen slutat göra mobiler som om de vore små PC. Omstöpningen av sättet att hantera telefonens menyer är kanske det mest spännande gränssnittet sedan Jeff Hawkins byggde en telefon med Palm OS 2002.

Istället för de vanliga apparna navigerar man runt bland plattor, panoramor och hubbar. Namnen spelar mindre roll. Viktigare är att den viktigaste informationen presenteras överskådligt direkt på startskärmen.

Visst har både Nokias Symbian och vissa Androidmodeller liknande lösningar, men ingen så enkel och överskådlig som Microsofts. Både Samsung Omnia 7 och en LG Optimus 7 fungerar utmärkt med WP 7.

Vilken som är bäst är mest en smaksak. Synd bara att Microsoft gjort några viktiga missar. Bland annat saknas klippa och klistra och riktig multitasking i telefonerna. Och kanske värre, svenska kunder kommer inte att ha tillgång till telefonens app store.

I alla fall inte officiellt och utan att emigrera virtuellt till Storbritannien. Det duger inte för den som ska konkurrera med Google och Apple om kunderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro