ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Synskadade Pia-Lena: Inte så underbart att få ett styre i magen”

Aron Andersson · 30 Aug 2016
Uppdaterad 1 Sep 2016

Foto: TT / Montage


Reklamskyltar, klädställ och cyklar parkerade på trottoaren. Detta är hindren i staden som bara synskadade upptäcker. I dag inleds därför kampanjen Gata för alla”.

klar

Artikellänk är kopierad

Cyklar parkerade vid stolpar, reklamskyltar för lunchbufféer eller butiker som ställer klädställ på trottoaren. Det som du upplever som vanliga inslag i stadsbilden kan innebära stora hinder för synskadade personer.

– Butiksägare ställer gärna ut grejer på trottoaren, gatupratare, blomkrukor, klädställ. Om du inte ser så bra så kan du slå ihjäl dig, säger Pia-Lena Krischél, ombudsman vid Synskadades Riksförbunds distrikt Stockholm-Gotland.

Hon har själv erfarenhet av hur otillgänglig staden kan vara, bara på grund av att gemene man inte tänker sig för.

– Det är jättebra att folk cyklar till exempel, men de parkerar exakt överallt. I en trappa som jag ofta går i brukar det stå en cykel parkerad vid ledstången. Det är inte så underbart att få ett styre i magen. Ledstången är ju till för att användas, inte agera cykelställ.

► LÄS MER: Synskadade Tommy: Här är sakerna jag hatar att röra vid

Mer än var femte person med synnedsättning tycker att det är för otryggt att röra sig ute på egen hand, enligt en undersökning från förra året. Och tre av tio svenskar vet inte att den vita käppen används av personer med nedsatt syn. 

Med start den 1 september inleds därför kampanjen ”Gata för alla”. Syftet är att uppmärksamma allmänheten om hur otillgänglig trafik- och gatumiljön är i svenska städer. Det bästa tipset tycker Pia-Lena Krischél är att vara mer uppmärksam på sina medmänniskor.

– När du ser en människa som håller en vit käpp så är det en person som inte ser så bra, antingen inte alls, eller väldigt lite. Då får du visa hänsyn, flytta på dig och sluta spela Pokémon Go när du går.

► LÄS MER: Nytt hjälpmedel för synskadade

Här nedan listan Pia-Lena några av de största problemen hon som synskadad drabbas av.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro