ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Syntetisk hamburgare för en kvarts miljon

Tina Sayed Nestius · 29 Jul 2013
Uppdaterad 30 Jul 2013

En hamburgare som kostar 2,5 miljoner kronor kommer att serveras nästa vecka. Nej, den är inte gjord av diamanter – men väl syntetiskt kött.

klar

Artikellänk är kopierad

Det här är en hamburgare med riktigt kött, men snart kommer syntetburgarna.
Det här är en hamburgare med riktigt kött, men snart kommer syntetburgarna.Foto: AP Photo/Jim Cole

Om en vecka kommer världens i särklass dyraste hamburgare att med stor försiktighet tillagas och serveras inför en inbjuden publik, rapporterar The Independent.

140-gramsburgaren är tillverkad av syntetiskt kött, odlat i ett laboratorium från stamcellerna av en slaktad ko – och är värd en kvarts miljon brittiska pund, knappt 2,5 miljoner kronor. 

Professor Mark Post från Nederländerna är forskaren bakom provrörshamburgaren. Han tror att syntetiskt kött kan hjälpa till att minska de miljömässiga problemen som orsakas av köttproduktion.

Teoretiskt skulle stamceller från ett enda djur kunna användas för att odla en miljon gånger mer kött än djuret skulle kunna ge vid vanlig slakt. De miljömässiga vinsterna skulle bli enorma. Och han hoppas att den offentliga demonstrationen visar att odlat kött inte är något konstigt, och kan leda till att det säljs i butik redan inom fem till tio år.

Hamburgaren kommer att tillverkas av 3 000 remsor av konstgjort nötkött. Varje remsa är ungefär lika stor som ett riskorn och har odlats ur nötkreaturs stamceller. 

Enligt The Independent har Posts forskning finansierats av en hemlighållen och rik person, som enligt en av deras källor kan komma att avslöja sin identitet genom att anmäla sig som en av de första frivilliga att smaka detta dyra kött.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro