ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Syrien behöver din hjälp – skänk till de behövande i flyktinglägren

Metro · 9 Mar 2016
Uppdaterad 9 Mar 2016
I Jordanien finns kring 640 000 syriska flyktingar – situationen i lägren är desperat.

I Jordanien finns kring 640 000 syriska flyktingar – situationen i lägren är desperat. Foto: AP Photo/Mohammad Hannon


15 mars 2011 började det syriska folket protestera – fem år senare har 4,8 miljoner av dem tvingats fly till grannländerna och behovet av hjälp är enormt.

klar

Artikellänk är kopierad

För flyktingarna som flytt till Syriens grannländer är läget desperat.

– Många har varit hemifrån så länge att de inte har några pengar kvar. I exempelvis Jordanien lever 80 procent under fattigdomsgränsen och de ser ingen framtid för sina barn. Det är rätt uppgivet där, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR, som nyligen besökt Jordanien dit många flytt.

Inför femårsdagen av den syriska konflikten startar Metro och Sverige för UNHCR en insamling för att lindra nöden i flyktinglägren.

– Varje dag kan man i Metro läsa om kriget i Syrien, eller om effekter av kriget i Syrien. Detta har engagerat våra läsare djupt. Därför vill vi finna fler vägar att hjälpa, säger Eric Ljunggren, Metros chefredaktör.►LÄS MER: Hopp om lösning av Syrien-konflikten Så här gör du – sms:a SYRIEN50, SYRIEN110 eller SYRIEN160 beroende på vilket belopp du vill ge till 72980, eller swisha valfri summa till 1239001645 och skriv ”METRO”.

Vad går pengarna till?

– Exempelvis till nödhjälp för flyktingar som precis kommit över gränsen, alltså filtar och tak över huvudet, men även hjälpkonvojer in i Syrien, säger Katinka Lindholm från Sverige för UNHCR.

Grannländer som Turkiet, Jordanien och Libanon har sammanlagt tagit emot kring 4,8 miljoner flyktingar från Syrien. Inne i Syrien lever kring 6,5 miljoner på flykt. 

– Det snöar ju i Jordanien på vintern, det är kallt och folk behöver värme, säger Katinka Lindholm. ►LÄS MER: Vårt flyktingengagemang minskar: "Men verkligheten är lika grym" Bara 210 kronor ger en familj sex filtar och det behövs hela tiden nya hygienartiklar och blöjor exempelvis.

– Det kostar inte så mycket att ge en gåva som faktiskt gör nytta. Flyktingar har visserligen fått skydd från kriget men de är fortfarande enormt utsatta.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro