ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Syrisk tv varnar svenska rebeller

Stockholm TT · 25 Dec 2012
Uppdaterad 25 Dec 2012

Foto: AP Photo


klar

Artikellänk är kopierad

Syria News, en regimstyrd syrisk tv-station, varnar i ett uttalande svenskar som rest till Syrien för att strida på rebellernas sida, rapporterar TV4 News.

"Legosoldaterna" sägs i inslaget få möta ett "öde mörkare än natten" och "ska krossas på Syriens ädla jord".

Uttalandet ses som ett svar på en video som publicerades på Youtube i november, där svenska muslimer, på svenska, uppmanades att delta i kampen mot den syriska regimen.

Säpo vill inte kommentera om det kan ligga allvar bakom hoten.

– Det kan inte jag bedöma, säger Sara Kvarnström på Säpos pressjour.

Hur många personer det handlar om vill hon inte heller säga eftersom det råder osäkerhet kring en del av uppgifterna.

– Men vi har sedan sommaren sett ett ökat antal rapporterade fall av personer som har rest till Syrien och ett ökat intresse bland våldsbejakande islamister att resa dit för att ansluta sig till olika väpnade grupper. Och vi är bekymrade över att antalet resande kan öka framöver, säger Sara Kvarnström.

Säpo har mycket små möjligheter att stoppa personer från att åka till Syrien för att delta i striderna men försöker få till samtal med dem.

– Även om vi sannolikt inte hindrar någon från att åka så upplyser vi om riskerna. Dels innebär det en fara för eget liv men vi vet från andra konflikter att de som kommer iväg inspirerar andra som då vill följa efter, säger Sara Kvarnström.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro