ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sysslolösa ungdomar hittas på Facebook

Matilda Lann · 12 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Timmy Grefstad bytte plugget mot vegancafé i England.

Timmy Grefstad bytte plugget mot vegancafé i England. Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Flera kommuner i landet startar projekt för att få ungdomar engagerade. Bland annat Stockholm stad som har Jobbtorg Stockholm.– I ett av projekten under Jobbtorg är det snart 250 unga som har fått visstidsanställning inom kommunen, säger Anki Garcéf, verksamhetsansvarig.Ytterligare ett lyckats projekt är Umbrella i Solna stad där 157 ungdomar fick stöd förra året. Projektet fortsätter åtminstone till sista juli enligt ungdomscoachen Joachim Theodoridis.– Men vi kör gasen i botten så länge vi kan. Vi vill inte att någon sitter hemma i onödan, säger han.I Sverige finns 56 246 arbetslösa ungdomar i åldrarna 18–24 som är inskrivna på arbetsförmedlingen. Utöver det finns 43 998 ungdomar i samma ålder som deltar i arbetsförmedlingens eget stödprogram.Urban Bjarnehag, ungdomshandläggare på arbetsförmedlingen menar att det handlar mycket om att vilja ändra på sin situation. Han ser en tydlig skillnad på ungdomar ute i landet och i storstäderna.– De från landet är inte så kräsna och kan tänka sig att jobba med städning eller McDonalds, medan storstadsungdomarna hellre väntar tills ”rätt” jobb dyker upp. Man måste förstå att det första jobbet inte blir det sista, säger han.I stödprogrammet anordnas bland annat rekryteringsträffar där ungdomar får träffa inbjudna företag och bli intervjuade på plats. De får också möjlighet att träffa en egen jobbcoach.

"Jag nappade direkt"

Timmy Grefstad, 19, var skoltrött och skulle påbörja individuella programmet för andra gången.– Jag misslyckades med första året, jag kom inte vidare med plugget och tappade lusten helt, säger Timmy Grefstad.

Då blev han uppfångad av ungdomscoachen Joachim Theodoridis och organisationen Umbrella. – Jag känner mycket ungdomar här i Solna. Ofta kan jag få tag i dem via vänner, syskon eller via Facebook, säger Joachim Theodoridis.

Timmy Grefstad blev erbjuden en volontärtjänst i Bradford i England under en månad.– Jag nappade direkt. Jag gillar att göra saker där man inte vet vad som händer och det är alltid spännande med något nytt, säger han.

I England fick han bland annat jobba på ett vegancafé, samla målarfärg till sjukhus och röja skog.Nu har Timmy Grefstad precis börjat på en kockutbildning på Komvux och trivs mycket bättre med skolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Lann
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro