ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Systembolaget förbjöd etiketten – för att den visade en person på en båt

Hugo Ewald · 11 Feb 2016
Uppdaterad 11 Feb 2016
Love Brande och Jesper Jemtehed.

Love Brande och Jesper Jemtehed. Foto: Jemtehed & Brande/Privat


Ölbryggarna Love Brande och Jesper Jemtehed får inte ha en kvinna på en båt på sina öletiketter. Det har Systembolaget, som hänvisar till sina tuffa regler, bestämt.

klar

Artikellänk är kopierad

Systembolaget har hårda regler för hur etiketter får se ut. Det märkte Ölbryggarna Love Brande och Jesper Jemtehed som driver mikrobryggeriet Jemtehed & Brande i Brunflo utanför Östersund.

Som ÖP också skrivit om bygger bryggeriets öletiketter på ett superhjältetema. Bland etiketterna finns en polis i uniform och en kvinna på en ångare. Jemtehed och Brande ville med etiketterna bland annat lyfta gamla kompisar.

– Egentligen är det inte svårare än så att systembolaget har ett regelverk om hur etiketterna ska se ut och det har inte vi följt, men det blir lite godtyckligt i bedömningssituationen, säger Jesper Jemtehed till Metro.► LÄS MER: Kall öl på Systembolaget på förslag i Riksdagen

Jemtehed & Brande ville att etiketterna skulle ha en lokal förankring. Ångaren S/S Thomée har trafikerat Storsjön i Jämtland sedan 1880 men Systembolaget ansåg att en båt var en för "riskfylld miljö" för att få visa människor på.

För att uppfylla Systembolagets krav på att etiketten skulle vara mer fiktiv byttes båten ut mot en superhjälte som letade efter ett sjöodjur i ett piratskepp. Men även den etiketten nekades. Till slut föll det på grund av att personer på båtar inte fick förekomma alls.

– Vi förstår att det är riskfyllt att leta odjur. Men det här är ju en ytterst unik situation. Vi tror det är få som slänger sig över relingen på en ångbåt på grund av en etikett. Det är en försumbar situation. Det rör sig om en etikett som är väldigt lokalt anknuten, säger Jesper.

Efter mycket om och men har Jesper och Love nu skapat en ny etikett som de kommer att skicka in till Systembolaget för godkännande.

Metro har varit i kontakt med Systembolaget som hänvisar till Konsumentverket.

"Alkoholdryck eller alkoholkonsumtion får inte heller förknippas med situationer där alkoholkonsumtion inte bör förekomma. Till exempel vid trafik, sport, graviditet, skola eller arbete. Du får inte heller påstå eller ge intryck av att alkoholkonsumtion höjer den fysiska eller psykiska förmågan, främjar utbildning eller social, sexuell, professionell framgång eller löser problem som ensamhet och tristess." Så skriver Konsumentverket på sin webbsida. 

Hur alkohol får säljas regleras i kapitel 7 i den svenska alkohollagen.► LÄS MER: Bara tre partier vill att du ska få spontandansa på krogen

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro