ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Systembolaget stänger – på grund av norsk invasion

Elina Bratt Lejring · 27 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013
Systembolaget stänger – på grund av norrmän

Systembolaget stänger – på grund av norrmän Foto: Janerik Henriksson / Scanpix


Kring påsk är det många norrmän som kommer till Sverige för att handla billigt. I Strömstad är de så många att man tvingats stänga Systembolaget för att undvika kaos.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi gör det för att begränsa mängden alkohol, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Strömstad kommun räknar med att omkring 15 000 norrmän kommer till Strömstad under skärtorsdagen. Framför allt är det unga personer som kommer för att festa.

– Skärstorsdag är helgdag i Norge och då blir Strömstad invaderat av norrmän. De är inte alltid helt nyktra så det blir ofta väldigt stökigt och oroligt, säger Lennart Agén.

Strömstads kommun har även beslutat att begränsa framkomligheten i staden under skärtorsdagen. Detta på grund av att ambulans och räddningstjänst ska kunna ta sig fram om det händer någon olycka. 

– Tidigare år har stan blivit helt igenkorkad. Det har blivit mycket stök, säger Conny Hansson, gatuchef på Strömstads kommun.

Att komma till Sverige för att handla billiga varor är mycket populärt bland våra grannar i väst. Tidningen Verldens Gang tipsar sina läsare framför allt om att handla tobak  och alkohol. Enligt en undersökning som tidningen gjort är tobak i snitt 82 procent dyrare i Norge än i Sverige. Alkohol är i snitt 61 procent dyrare. 

Eftersom de båda Systembolagsbutikerna i Strömsund är stängda på skärtorsdagen tipsar Verldens Gang norrmännen om att i stället åka till Charlottenberg, där Systembolaget håller öppet.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro