ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Systembolagspersonal: Bojkotta Robertson Winery

metro · 4 Okt 2016
Uppdaterad 5 Okt 2016
Vi inte medverka till exploatering av människor i fattiga länder, vi vill inte hantera Robertson Winerys produkter, skriver tre Systembolagsanställda.

Vi inte medverka till exploatering av människor i fattiga länder, vi vill inte hantera Robertson Winerys produkter, skriver tre Systembolagsanställda. Foto: Privat/Snezana Vucetic Bohm/Systembolaget/AP Photo/Schalk van Zuydam


Systembolaget är en av världens största inköpare av vin och sedan 2012 finns det en etisk uppförandekod för leverantörerna. Men villkoren bakom sydafrikanska viner är ofta fullständigt omänskliga. Därför vädjar nu arbetarna på Robertson Winery att du som konsument ska bojkotta deras viner, skriver tre Systembolagsanställda.

klar

Artikellänk är kopierad

När du handlar på Systembolaget är det försäljare som oss du möter på butiksgolvet. Vi svarar gärna på frågor om hur vinerna tillverkats – om smaktyp, jordmån och fatlagring, region och druvsort. Men när det gäller arbetsvillkoren bakom vinerna kan vi inte ge lika konkreta svar. Av människorna som tillverkat varorna finns få spår i butikerna.  

För att ta reda på mer har vi på eget initiativ besökt vingårdar i Stellenbosch och Robertson i Sydafrika. Vi har träffat hundratals lantarbetare, besökt många av deras hem på vingårdarna och i vissa fall delat deras vardag en tid. Vi har deltagit i fackföreningsmöten och arrangerat resor till Stockholm där lantarbetare kunnat träffa Systembolaget för att berätta om sin situation. Som Systembolagspersonal har vi också kunnat intervjua gårdsägare på plats och lyssnat till deras bild av villkoren. 

►LÄS MER: DEBATT: Ditt val av kaffe kan göra skillnad för miljontals människor​

Det råder inga tvivel om att villkoren bakom sydafrikanska viner ofta är fullständigt omänskliga. Enligt siffror från Afrikagrupperna motsvarar lantarbetarnas minimilön, som är mycket utbredd, kostnaden för 61% av en näringsrik kost. I rapporter från Human Rights Watch och Swedwatch kan man läsa om akut fattigdom, osäkra anställningar och diskriminering av kvinnor och fackligt aktiva. På ett internationellt seminarium i Kapstaden frågade en svensk riksdagsledamot arbetarna på plats: ”Hur överlever ni då, om lönerna är så låga?” Svaret han fick är talande: ”Det gör vi ju inte. Vi dör unga.”   

Systembolaget är en av världens största inköpare av vin. Monopolet har sedan 2012 en etisk uppförandekod för sina leverantörer. Det är ett steg i rätt riktning, men än så länge ställs det inga krav på att arbetarna ska kunna leva på sina löner (det är bara en rekommendation). Vi vänder oss därför till vår arbetsgivare med frågan: Hur många rapporter om eländet i Sydafrika, Chile och Argentina ska behöva publiceras innan ni ställer krav på levnadslöner? Hur kan det vara tal om etisk handel när arbetarna inte kan leva på sina löner? 

►LÄS MER: DEBATT: ​Dags ifrågasätta MP:s anspråk på att vara ett anti-rasistiskt parti

Sedan en månad är arbetarna på Robertson Winery ute i strejk. De kämpar för att svältlönerna höjs och att deras fackförening ska få verka fritt. Som fackligt anslutna vill vi inte medverka till exploatering av människor i fattiga länder. Vi har varit på Robertson Winerys gårdar och i packfabriken. Vi har pratat med arbetarna, med facket och med ägarna. Vi vill inte hantera Robertson Winerys produkter.

Robertson Winery tar in strejkbrytare och som en sista utväg vänder sig nu arbetarna till dig som Systembolagskund och vädjar om att du ska bojkotta Robertson Winery under strejken: ”Do not buy this wine that we have produced with our hard work. In supporting the boycott you give not only the striking workers but all rural workers and the poor hope”.  

Vi skriver detta som representanter för vår fackförening som deltar i bojkotten mot Robertson Winery.  

Emil Boss, Mikael Lindegren och Jarl Keber för SAC:s driftsektion för Systembolagsanställda

REPLIK: Systembolaget svarar: "Som statligt ägt bolag driver vi ingen egen utrikespolitik"

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro