ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Systemet stämmer mjödbryggare: Sluta använda cirklarna

Tomas Lundin · 9 Jan 2015
Uppdaterad 9 Jan 2015
Mjödhamnens vd Johan Pihl tycker inte att deras symboler (överst) är för lika Systembolagets.

Mjödhamnens vd Johan Pihl tycker inte att deras symboler (överst) är för lika Systembolagets. Foto: Maria G NIlsson


klar

Artikellänk är kopierad

En liten mjödtillverkare har rubbat Systembolagets cirklar genom att beskriva smaker med tårtdiagram. Vägrar att gå med på jättens krav på att slopa symbolerna. – De liknar inte ens deras, Systembolaget verkar tycka att de har rätt till alla former av cirkeldiagram , säger Mjödhamnens vd Johan Pihl till metro.se.

Två dagar före jul kom ett brev från Systembolagets advokatbyrå Sandart & Partners till det lilla bryggeriet i Hällefors. Där hotar jätten Mjödhamnen med stämning om de inte slutar använda symboler som liknar deras smakklockor i sin marknadsföring. ”Det är Systembolagets förhoppning att den uppkomna situationen på detta sätt kan lösas slutgiltigt”, står det i brevet, som avslutas med en tom rad där firmatecknaren ska skriva på ett löfte om att inte upprepa användningen.  

Mjödhamnens vd Johan Pihl trodde först att det var ett skämt när brevet kom. 

– Jag tycker det är jättekonstigt. Det är en sak om vi använde exakt samma men de verkar tycka att de har rätt till alla former av cirkeldiagram. Dessutom är det bara på hemsidan och inte på etiketterna, säger han till metro.se.

Systembolagets symboler är svartvita och har ring runt sig medan Mjödhamnen använder grönt och grått utan kant, men Systembolaget gör bedömningen att det är ett intrång som kan förvirra konsumenten.

– De är till förväxling lika. Vår bedömning är att det är i strid med marknadsföringslagen, säger Ida Thulin, biträdande presschef på Systembolaget till metro.se. 

Systembolaget har använt symbolerna som anger bland annat fyllighet, sötma och beskhet sedan 1980-talet men först 2013 registrerades de som varumärke för att skydda användningen. Sedan dess har man uppmanat flera aktörer att sluta med symboler som man menar är för lika.

Det finns en produkt från Mjödhamnen i Systembolagets sortiment. Kommer ni att sluta ta in den nu?

– Den dialogen för vi inte i media, den dialogen för vi med leverantören, säger Ida Thulin.

På fredagen kommer Mjödhamnen svara Systembolaget att de inte kommer att ta bort sina diagram och be dem ompröva sitt beslut.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro