ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Syster Sol: Jag har fått hot inför varje spelning”

Karolina Skoglund · 22 Okt 2013
Uppdaterad 23 Okt 2013

Med sin musik vill Syster Sol göra världen till en bättre plats. I stället har hon och hennes fans förföljts av personer som likställer reggae med droger.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Bergseth

2009 kom reggaedrottningen Syster Sol, som egentligen heter Isabel Sandblom, ut med sitt debutalbum ”Dömd att bli bedömd”. Sedan dess har karriären gått stadigt uppåt och i dag släpps hennes tredje album, ”Mellan raderna”. Men uppmärksamheten de senaste åren har inte alltid varit så kul. Enligt Syster Sol förföljs man som reggaefan i Sverige, vilket hon nu valt att svara på genom sin nya låt ”Fullt fokus”. – Fansen blir jagade av polisen eftersom de tror att alla som har dreadlocks och lyssnar på reggae röker cannabis. Själv har jag fått hot inför varje spelning om att det ska bli razzia i logen och politiker har bett arrangörer om att ställa in spelningar. Klart man blir förbannad. För att hantera fördomarna om att hon själv skulle vara ”flummig och röka cannabis” har hon byggt upp en karaktär inom sig som inte berörs av dem. – Men det är tråkigt att sådant sprids eftersom det förminskar reggaen, som är en fantastiskt musikstil. Den har lagt grunden till mycket av den musik vi har i dag och förtjänar verkligen en annan kulturell status än vad den hittills haft. Reggaemusiken är även viktig eftersom den bär med sig budskap som många gånger är djupare än i annan musik, menar Syster Sol. – Det var en platta av The Gladiators som gjorde att jag själv föll för reggae. Jag insåg att det precis var den musiken som behöves i mitt liv, eftersom de har medvetna texter som får en att reflektera. Genom sin nya skiva vill hon nu uppmana folk, precis som titeln vittnar om, om att se mellan raderna. – Man måste verkligen gå till grunden med varför världen ser ut som den gör och hitta en lösning på det. Och det gör man inte genom att lyssna på vad som sägs av till exempel politiker. I stället ska man lyssna på sig själv och leva som man lär.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro