ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Systern som kan rädda Felix född

TT · 4 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Joachim Nywall


klar

Artikellänk är kopierad

Helena och Fredrik Richardson i Trollhättan har fått en dotter. Det kan innebära räddningen för deras sexårige son Felix.

Flickan kan förhoppningsvis donera stamceller som hjälper honom.

Helena och Fredrik Richardson fick speciellt tillstånd från Socialstyrelsen för att använda genteknik i kampen för att ge lille Felix hjälp. Pojkens storebror har redan drabbats av den ärftliga sjukdomen och kan i dag inte se, höra eller tala. Han är svårt sjuk med mycket dyster prognos.Hos Felix har sjukdomen ännu inte brutit ut på allvar. Men anlagen finns där.

Någon läkarhjälp på traditionell väg mot sjukdomen finns inte. Enda chansen är att ett friskt syskon donerar stamceller. Systern, som enligt Sveriges Radio Väst föddes den 25 februari och då vägde 2 960 gram, testades och kontrollerades redan som ett embryo enligt de möjligheter som svensk lag numera medger.

Klartecknet från myndigheterna kom i maj 2007. Nu är Felix lillasyster född. Både hon och mamma Helena mår bra, rapporterar Sveriges Radio Väst.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro