ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Systrarna Marlene och Mary, 5, fick cancer – efter varandra

Linnea Carlén · 9 Sep 2015
Uppdaterad 9 Sep 2015
I början av juli fick Mary (t.v.) komma hem från sjukhuset, men cellgiftsbehandlingarna pågår i två år till. Det råder nu ombytta roller då Marlene, tillsammans med mamma och övriga familjen, får ta hand om sin syster.

I början av juli fick Mary (t.v.) komma hem från sjukhuset, men cellgiftsbehandlingarna pågår i två år till. Det råder nu ombytta roller då Marlene, tillsammans med mamma och övriga familjen, får ta hand om sin syster. Foto: Privat


I april insjuknade Mary i leukemi – tre månader efter att hennes tvillingsyster Marlene blivit färdigbehandlad för sin blodcancer. Sammanlagt har tre år av flickornas liv präglats av sjukdomen. Det är en tuff period, men vi kommer klara den”, säger tvillingarnas mamma Lina Rahal, 32.

klar

Artikellänk är kopierad

Marlene 2,5 år. Hon insjuknade 2012 och är i dag färdigbehandlad men inte friskförklarad. Det blir man först 5 år efteråt eftersom det tar lång tid för benmärgen att börja fungera normalt igen.
Marlene 2,5 år. Hon insjuknade 2012 och är i dag färdigbehandlad men inte friskförklarad. Det blir man först 5 år efteråt eftersom det tar lång tid för benmärgen att börja fungera normalt igen.Foto: Privat
Mary, 5, insjuknade i april 2015. I dag har hon fått komma hem från sjukhuset.
Mary, 5, insjuknade i april 2015. I dag har hon fått komma hem från sjukhuset.Foto: Privat

Två månader efter att enäggstvillingarna Mary och Marlene, 5, fyllde två år insjuknade Marlene i cancer, ett besked som skakade hela familjen i grunden, vilket Lina Rahal berättat om för Aftonbladet.

Risken fanns att även Mary skulle drabbas. Hon testades därför, men provsvaren gav inga utslag och läkarna fann inga skäl till oro.

Trots det kom mardrömsbeskedet i april i år. Tre månader efter att Marlene var färdigbehandlad stod det klart att även Mary drabbats. Hon hade fått samma variant som systern: ALL, akut lymfatisk leukemi.

► LÄS MER: Cancersjuka Heidi om ”beach 2015”: Var glad att din kropp fungerar

– Mary är i den mest intensiva fasen av behandlingen och har tappat håret. Jag försöker jobba så mycket jag kan men det är inte alltid det går. Man slits hela tiden mellan att vara hos sitt barn som behöver en och klara verkligheten, berättar mamma Lina för Metro.

Lina är nu hemma med Mary på halvtid och resten av tiden tar pappa hand om Mary. Marlene och tvillingarnas storasyster Maya, 8, stöttar även de så gott de kan.

Hon säger att det varit en avvägning hur mycket man ska exponera döttrarna, men att hon samtidigt vill berätta om sjukdomen och hur läkare, sjukhusclowner, Barncancerfonden – som bidragit genom såväl aktiviteter och syskonstödjare som organiserade utflykter – samt familj och vänner hjälp till att göra tillvaron lite lättare.

– Jag är oerhört tacksam att vi har privilegiet att bo i ett land där barnen kan få den här vården, oerhört tacksam för den vårdpersonal, dagispersonal och alla i närheten som stöttar.

Och mitt i allt det jobbiga ser Lina trots allt optimistiskt på framtiden.

– Det är vad man måste vara. Jag tror och hoppas att det kommer att ordna sig. Det är en tuff period, men vi kommer att klara det. Jag har lärt mig att vi måste leva jämsides med det här.

► LÄS MER: Han fick cancer – då samlade hans kunder ihop till en semesterresa

Sedan Mary och Marlenes insjuknande han hon även engagerat sig ideellt för Barncancerfonden Väst. Genom att berätta familjen historia, först i Aftonbladet och nu även för Metros läsare, hoppas hon kunna hjälpa och informera andra. För barn och cancer hör inte ihop, förtydligar hon.

– Även om mina barn kommer bli bra så vill jag fortsätta kämpa för att andra familjer ska slippa gå igenom det jag har gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro