ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

T-baneduvorna i Farsta inspirerar artfränder att planka

Patrick Ekstrand · 24 Okt 2013
Uppdaterad 24 Okt 2013
En duva plankade på pendeln vid Karlberg. 

En duva plankade på pendeln vid Karlberg.  Foto: Scoopshot


Att duvor hellre åker tunnelbana än flyger är väl känt – men nu har de även börjat åka pendeltåg. En bevingad plankare fångades på bild när den hoppade på tåget vid Karlberg.

klar

Artikellänk är kopierad

”Fågeln gillade inte vädret, så den hoppade på tåget,” står det i den bildtext som Metroläsaren Niklas bifogade.

Stockholmståg som ansvarar för pendeltågstrafiken är inte oroade – och låter i stället öppna Twitterkontot @pendelduvan.

Duvor har tidigare observerats när de har åkt tunnelbana, företrädesvis den gröna linjen till och från Farsta centrum. – Den bästa teori vi har är att de bor i Farsta strand och sen åker till Farsta centrum för att äta eftersom det finns gott kaféer och konditorier där, har Rasmus Sandsten, pressansvarig på MTR, tidigare sagt till Metro.

Men nu verkar det som att tunnelbaneresenärerna har tröttnat. – Förutom att det är lite roligt med duvor som plankar och åker tåg låter det på resenärerna mest som att man helst skulle slippa dem i samband med sin tunnelbaneresa, säger Jan Magnusson, även han pressansvarig på MTR.

Fågelexperten Martin Tjernberg på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) misstänker att allt började med ett misstag. – Det är kanske någon individ som har hoppat på av misstag och sedan har dörrarna stängts, men duvan märkte att det gick bra och sedan har fler duvor hakat på.

Tjernberg har inte hört talas om kollektivtrafikduvorna tidigare, men känner till andra fåglar som hellre liftar med människor än flyger. – Jag vet att det har häckat hussvalor på Ålandsfärjor som åker fram och tillbaka och det går tydligen bra för dem.

Metro försökte utan framgång få en titt på övervakningsbilderna från det aktuella pendeltåget för att se vart duvan åkte. Var du där? Vet du mer? Kontakta oss! 

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro