ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta det kallt på vägen – trafikanter uppmanas se upp för halka

Fredrik Samuelson · 23 Nov 2018
Uppdaterad 23 Nov 2018
Nu kommer kylan. På med vinterdäcken och kör försiktigt.

Nu kommer kylan. På med vinterdäcken och kör försiktigt. Foto: IBL


Framåt helgen och nästa vecka blir det kallare med några minusgrader på kvällar och nätter. Trafikverket uppmanar trafikanter att se upp för halka. Ta det lugnt i trafiken, var rädda om varandra och visa hänsyn”, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör vid Trafikverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Kylan, den för årstiden mer normala temperaturen, kommer framåt helgen och i nästa vecka och det blir i alla fall enstaka minusgrader på kvällar och nätter i större delen av landet, som väntas få torrt och klart väder.

Jarmo Carlsten, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral, har fyra generella råd:

– Ha bra däck, kör försiktigt, håll avstånd och hastighet.

LÄS MER
Ovanligt varm november – men nu kommer kylan

Se upp för svarta halkan

I samband med att våta vägar fryser är det risk för halt väglag.

Trafikverket har inte utfärdat någon generell varning kring halka men ber bilister att vara uppmärksamma, framför allt på den så kallade svarta halkan. Den syns inte men kommer när fukt på vägbanan fryser till is, ofta när det klarnar upp efter regn eller dimma och när temperaturen ligger strax över noll.

Broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten är särskilt utsatta ställen.

Byt till vinterdäck

– Det är jätteviktigt att hålla avstånd till andra bilar. Håll gärna lite mer marginal än vad du kanske vill. Provbromsa också för att få en bild av underlaget och hur din bil reagerar. Men framför allt, se till att byta till vinterdäck. Så fort det är under fem minusgrader blir det väldigt stor skillnad i däckprestanda, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör vid Trafikverket.

Vinterdäck måste du ha under perioden 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

pil
Generella råd till vintertrafikanter

Ta det lugnt och visa hänsyn.

Sänk hastigheten och håll avstånd.

Ta till lite extra tid för resan.

Se över vinterutrustningen, kolla vinterdäcken.

Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägar. Där får saltet sämre verkan eftersom det inte bearbetas tillräckligt av tyngre fordon.

Se upp för frosthalka i dalgångar och sänkor och på broar.

Håll koll på väderprognoser och trafikinformation.

Överväg andra färdsätt än den egna bilen.

Källa: Källa: Trafikverket

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro