ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta det som en man

Helena Johansson/Elle · 23 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Lagerfeld.
Karl Lagerfeld.
Junya Watanabe.
Junya Watanabe.
Paul Smith.
Paul Smith.

HERRKOSTYM. Sugen på ett manligt alter ego? Då har din tid kommit. Många är kändisarna som gärna klär och klädde sig herrlikt – Greta Garbo bar ofta polotröja till långbyxor, Marlene Dietrich syntes titt som tätt i herrkostym. Patti Smith kör en rockig version och Stella McCartney har en feminin men ändå manlig look.

Vi influeras av 1920- och 30-talet då La garçonne var ett nytt begrepp. Det var på 20-talet, efter kriget, som kvinnan frigjorde sig efter att ha bistått sina män i hemmet. Äntligen började de få jobb med både status och högre lön. De tjänade egna pengar och bestämde själva hur de ville spendera dem – ofta på kläder och utseendet. Och precis som senare på 1960-talet levde tjejerna livets glada dagar. Idealet var smalt med pojkaktiga kroppar, frisyrerna var ofta kortklippta i en så kallad Eton crop, och därav begreppet som kommer från romanen ”La garçonne” av Victor Margueritte, från 1922.

På 1960-talet kom så nästa maskulina trend med kos tym för kvinnor av designers som André Courrèges och Pierre Cardin. På 70-talet fortsatte kvinnorna att bära byxa och matchande kavaj med attityd och stort självförtroende. Supermodeller som Jerry Hall och Verushka hjälpte till att skapa looken.

Armani fortsatte trenden in på 80-talet och sålde kaxiga men sexiga kostymer för working girls i material som andades herrkläder. Nu är alltså trenden tillbaka. På catwalken hos bland andra Karl Lagerfeld, Paul Smith och svenska Hope och Pour stegade pojkflickorna fram. Så se upp alla pojkvänner och äkta män – nu kommer vi för att rota i er garderob. Och det finaste ska vi ha!   

klar

Artikellänk är kopierad

Helena Johansson/Elle
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro