ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta en fikapaus och minska jobbstressen

Caroline Wetterborg · 3 Okt 2011
Uppdaterad 3 Okt 2011
– Det är viktigt, med lite fika. Ibland blir det något bakverk, säger Mikaela Wasberg, 17, student från Hägersten. Här är hon och fikar med kompisen Hedvig, i vit tröja.

– Det är viktigt, med lite fika. Ibland blir det något bakverk, säger Mikaela Wasberg, 17, student från Hägersten. Här är hon och fikar med kompisen Hedvig, i vit tröja. Foto: Pär Hugosson


Ny undersökning visar att många unga stockholmare gärna äter sötsaker jobbet. Men fikarasten är viktig för hjärnan.

klar

Artikellänk är kopierad

Kanelbullens egen dag och en och annan passar nog på att doppa en nygräddad snurra i kaffet. Varannan stockholmare under 35 år äter nämligen gärna sötsaker på jobbet, visar en undersökning från hälsoföretaget Previa. Bland de äldre deltagarna, över 51 år, sa däremot 65 procent nej till godsaker.

En bulle till kaffet eller inte, det viktiga är att ta en rast i arbetet. Det minskar stress och är bra för hjärnan, visar stressforskningen. – Hjärnan kan inte koncentrera sig hur länge som helst. Pausen är bra för att upprätthålla hög kvalité på arbetsdagen. Det är också tillfälle till samvaro med arbetskamraterna, vi är sociala varelser som behöver träffa andra, säger Arne Lowden, docent på Stressforskningsinstitutet.

Kaffebröd, i lagom dos, kan dessutom lätta upp stämningen på kontoret. – Att ta med sig fikabröd kan vara ett sätt att göra arbetskamraterna på gott humör. Det har en trevlig överraskningseffekt som behövs på arbetsplatser där man fokuserar mycket på arbetet, säger Arne Lowden.    

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro