ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta en power nap – det är faktiskt hälsosamt

Josefin Svenberg · 7 Mar 2011
Uppdaterad 7 Mar 2011
En tupplur är bra för dig.

En tupplur är bra för dig. Foto: Scanpix


Gör som Einstein – ta en power nap. En tupplur på dagen är bra för dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Att ta en power nap på dagen är inte bara skönt – det är även hälsosamt. En tupplur på 45–60 minuter hjälper till att sänka blod-trycket efter en stressig händelse.

Det har forskare vid Allegheny College i Pennsylvania, USA, nu kunnat bevisa, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Även tidigare har det forskats kring tupplurens positiva effekter. Enligt en studie från rymdforskningsinstitutet Nasa kan prestationsförmågan öka med 34 procent av en tupplur på 26 minuter.

Begreppet ”power nap” myntades av Winston Churchill. Andra högpresterande personer som har uttryckt fördelarna med att slumra till under dagen är Albert Einstein, Margaret Thatcher och Bill Clinton. – Om man tar en power nap på tio minuter hinner man inte till djupsömnen rent tekniskt. Men många upplever ett stort återhämtningsvärde av att ta en tupplur och då är det naturligtvis bara bra att göra det, säger sömnforskaren Jan Hedner. Om man vill ta en siesta, alltså sova lite längre, så rekommenderar jag att man sover en hel sömncykel som är ungefär 90 minuter.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro