ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta en tripp i ljusets hastighet – i realtid

Jack Werner · 3 Feb 2015
Uppdaterad 3 Feb 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Om du var en foton som i en stråle kastades ut från solen, hur skulle då resan från solen ut till solsystemets mitt se ut?

Frågan är egentligen väldigt retorisk,  för om du verkligen färdades i en hastighet nära ljusets så hade allt sett väldigt märkligt ut. För att inte tala om det scenario i vilket du är en foton.

Linköpings universitet har en frågelåda där man kan ställa frågor till fysiker, och där har professorn i tillämpad fysik ​ Ragnar Erlandsson förklarat för en läsare att " för den som rör sig med hög hastighet så kommer omgivningen att 'krympa' i färdriktningen för att gå mot noll när hastigheten närmar sig ljushastigheten​".

Detta gäller även tiden, och Erlandsson noterar att "för en foton blir ju konsekvenserna lätt bisarra, eftersom alla sträckor och restider krymper till noll. Lite tillspetsat skulle man kunna säga att fotonen i varje ögonblick befinner sig överallt sett ur dess eget perspektiv."

Men lägger vi dessa praktiska kvistigheter åt sidan så är det naturligtvis fantasieggande att föreställa sig en resa i ljusets hastighet. Och det är precis vad art directorn och filmskaparen Alphonse Swinehart i Los Angeles gjort. I en film publicerad på Vimeo får vi följa en foton på resan från jorden till solen – en tripp som tar cirka trekvart. 

Och sällan har man väl som tittare förstått rymdens enorma vidder bättre, än när man ser den. Kolla själv.

Riding Light from Alphonse Swinehart on Vimeo.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro