ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta ett djupt andetag!

metro · 23 Aug 2011
Uppdaterad 23 Aug 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Stress är i grunden en naturlig reaktion som ger oss kraft och energi att klara svåra situationer. Men långvarig stress skapar en obalans i kroppen som kan leda till hjärt-kärlsjukdom.

Vad som gör oss stressade och hur vi reagerar på stress är individuellt. En signal kan vara att man har svårt att sova eller lider av en trötthet som inte går att vila bort. Vissa blir lättirriterade, har svårt att koncentrera sig eller glömmer bort saker. Andra får hjärtklappning eller svårt att andas.

Om man är uppmärksam på de första varningssignalerna kan man snabbt komma i balans igen. Det kan räcka med en tids vila eller ett miljöombyte. Men i det långa loppet handlar det om att se över sina åtaganden och hitta bra sätt att förhålla sig till stressen.

När man blir stressad skickar hjärnan ut signaler som får hjärtat att slå fortare samtidigt som musklerna i kroppen spänns. Stresshormoner utsöndras i blodet för att frigöra nödvändig energi och smärttröskeln höjs.

När kroppen går på högvarv koncentreras all energi på att vi ska prestera vårt allra bästa. Organ för matsmältning och fortplantning går på sparlåga eftersom de inte behövs i en kamp på liv och död. När hotbilden är borta går kroppen tillbaka i normalläge, slappnar av och återhämtar sig inför nästa uppladdning.

Det är alltså inte skadligt att stressa under en kort period, tvärtom kan det göra att vi skärper oss och blir mera effektiva. Det är när vi inte får möjlighet till återhämtning som stressen är skadlig, eller om vi reagerar med kraftig stress även när det egentligen inte behövs.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro