ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta inte livet av dig – det blir bättre

Metro · 10 Sep 2015
Uppdaterad 10 Sep 2015
I samband med ett självmordsförsök krossade Samuel Lundholm armarna och benen, fick hjärnblödning och förlorade halva tummen. Men han överlevde.

I samband med ett självmordsförsök krossade Samuel Lundholm armarna och benen, fick hjärnblödning och förlorade halva tummen. Men han överlevde. Foto: Alfred Skogberg/Suicide Zero


klar

Artikellänk är kopierad

Mår du dåligt? Har du tankar på att ta ditt liv?

När en person tar sitt liv så är det en permanent lösning på ett tillfälligt problem. En tid då en person mår dåligt eller är deprimerad kan ha olika orsaker och en sådan period kan pågå i dagar, veckor, månader eller år. Oavsett vilket så är det en tid att lära av. En tid att vila, då orken är mindre. En tid då man bör akta sig för att vara för mycket bara med sig själv. En tid att inte pressa sig själv för att uppnå resultat. 

En tid att öva på att ha tålamod. För hur lång eller kort perioden då du mår dåligt än är så är det en begränsad tidsperiod, som ibland kan kännas som att den pågår för evigt. Sök och hitta dina metoder för att hantera det. Ring en vän och gå ut och ta en kaffe eller te. Ta en promenad, spring om det passar dig, eller om du är rullstolsburen, ta en runda i ett naturskönt område. Oavsett situation, sök och hitta dina metoder. Umgås och fastna inte för mycket i egna tankar. Det går över!

Om du känner att du inte har någon närstående eller att ingen lyssnar, ring då till ett nummer som Suicide Zero hänvisar till på sin sida http://suicidezero.se/, beroende vilken tid på dygnet du vill och känner att du behöver prata.

Prata och lär av varandra. Dina tankar och erfarenheter kan få en annan person att se saker ur en ny synvinkel. Dina tankar och erfarenheter kan rädda liv.

1 531 ljus till minne av de som tog sitt liv under 2014 kommer att tändas på flera ljusmanifestationer av olika organisationer i dag, den suicidpreventiva dagen 10 september.

Jag kunde ha varit ett av dessa ljus om jag inte lyckligtvis, likt 9 av 10 som försöker att ta sitt liv, klarade mig med livet i behåll. Efter år av fysisk och psykisk rehabilitering så kan jag i dag i stället jobba för att sänka Sveriges alarmerande siffror gällande självmord och självmordsförsök.

Samuel Lundholm

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro