ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta med en kardiolog till middagen

Carl Reinholdtzon Belfrage · 15 Apr 2014
Uppdaterad 7 Dec 2016

Holy Cow’s burgers and stuff är den senaste krogen att haka på hamburgertrenden. Metros recensent är inte särskilt imponerad.

klar

Artikellänk är kopierad

Det farliga med vad som i folkmun brukar benämnas som en ”trend” är att all kritik helt och hållet kastas ut genom fönstret, varpå allt som blott påminner om trendriktningens springflöde i stället hyllas besinningslöst. Nej, jag pratar inte om kockar i tv (i det fallet är det nog, är jag rädd, bara att ge upp och låta de pr-drivna och bekräftelsesökande kockarna drunkna i sin egen narraktighet). Jag pratar om hamburgertrenden i Göteborg. Allt är nämligen inte hamburgare som glimmar. Det finns också mycket fett och olja. Och en och annan lökring.

Den senaste hamburgersyltan att skjuta upp ur stans lermylla är Holy Cows Burger´s and stuff. På ytan en första prototyp till Schyfferts och Lindströms krogshow ”Ljust och fräscht”: en restaurangkuliss av blanka ytor, putsat tegel och blekt trä.

Men bakom de minimalistiska väggarna, endast beprydda med djurhudar, pågår en ljusskygg verksamhet baserad på just olja, fett och lökringar. I alla andra gastronomiska mikrouniversum går trenden mot det naturliga – nakna råvaror utan socker och fett. Efter att ha provat ett par hamburgare samt drycker på Holy Cows Burger´s and stuff förstår jag att restaurangens filosofi är den diametrala motsatsen.

På en ”Meaty Dog” är det så mycket smält ost, pulled pork och bacon att jag omöjligen kan urskilja köttmassan i korven. En ”Fat Cow”, en hamburgare som hamnat i en tämligen prekär situation – något som egentligen bara kan beskrivas som ett gangbang med lökringar, bacon och mer ost – går i samma linje. Om du lägger till en milkshake, som mer är en glassbomb, med jordnötssmör så bör du ha med dig en kardiolog, kista och spade som middagssällskap. Och en präst som extra sideorder.

Det finns nu, om jag ska vara ärlig, mer hälsosamma val på menyn, som vegetariska hamburgeralternativ och sallader, men jag provar inte dessa. Varför? Kalla mig naiv, men de känns inte som hjärtat i en hamburgerbar.

Och vidare, visst kommer kanske inte heller fett som en överraskning i dessa sammanhang, men på Holy Cows Burger´s and stuff upplever jag en obalans.

Jag upplever ingen subtilitet eller finess. Vissa rätter är till och med vulgära och borde rättas till. Något som också avspeglas i dryckesutbudet som består av superkommersiella och industritillverkade ölmärken. Personalen är kärleksfull och trevlig; jag önskar blott att maten och dryckerna kunde utstråla samma passion.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro