ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta oss e-sportare på allvar

· 15 Apr 2016
Uppdaterad 20 Apr 2016
Ivan Lapanje.

Ivan Lapanje. Foto: TT/privat/montage


klar

Artikellänk är kopierad

”Kan man leva på att spela tv-spel?” Det är en fråga jag ofta får besvara. En fråga som ofta ställs med en överdriven betoning på ordet ”tv-spel”. Som att det vore något chockerande och högst anmärkningsvärt.

Det går att leva på att spela dator- eller tv-spel. Det är en verksamhet som i dag bär samlingsnamnet e-sport. Under 2015 hade de fyra största e-sporterna en total prispott på nästan 50 miljoner. Dollar. En marknad som förra året beräknades ge intäkter på 612 miljoner dollar och förutspås växa med 30 procent de kommande fem åren. En summa som bara några av de mest etablerade sporterna i världen kan slå.

LÄS MER
Nu lanseras Sveriges första e-sportutbildning

Vart kommer alla pengar ifrån? Intresset för e-sporten är enormt och det ökar lavinartad för varje år i takt med att nya generationer tillkommer, samtidigt som de äldre generationerna behåller intresset. Förra året hade de största e-sporterna sammanlagt 134 miljoner unika tittare på sina webbkanaler, enligt Superdataresearch. Och för varje år slås nya rekord. Fortfarande höjer många på ögonbrynen. ”Tv-spel. Det är väl bara en hobby”.

Hur ofta ser vi våra stora nyhetsmedier rapportera om framgångar som våra e-sportare haft världen över? Och då lever vi i ett av världens mest framgångsrika länder när det kommer till e-sport. När det väl rapporteras handlar det nästintill alltid om någon ofantlig prissumma. I stället för att faktiskt lägga fokus på prestationen som ligger bakom. Bedriften, triumfen – precis som man gör i rapporteringar kring alla andra sporter. Nej, det måste handla om stora prissummor. Först då är det värt att nämnas inför svenska folket.

LÄS MER
"E-sport i SVT kommer växa"

I dag finns det 71 specialidrottsförbund som är med i Riksidrottsförbundet. Bland dessa namn hittar vi inte e-sport. Vad det beror på kan jag inte svara på. Detta trots att e-sport är en av landets största sporter och trots att allt fler och fler bestämmer sig för att tävla professionellt. Vad är det då egentligen som skiljer e-sport från något som bilsport? Är det någon skillnad på bilförarens rattande med en CS-spelares musrörelser, eller en Starcraft-spelares över 300 knapptryck per minut? Alla manövrerar en maskin till perfektion.

Utan att generalisera skulle jag lokalisera problemet till landets äldre generationer som inte växt upp med data- och tv-spel i samma utsträckning. För dem är det bara ett spel, en hobby som ungdomar spenderar för mycket tid med. I verkligheten handlar det om en enorm marknad, år av träning, finmotorik på millimeternivå och samma mentala inställning som vilken idrottsman som helst. E-sport är inte bara ett spel, det är en idrott som ska tas på allvar.

”Jag är e-sportare”. Det är något alla ska kunna säga utan att behöva förklara sig.

Ivan Lapanje

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro