ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta tåget till vår närmaste bit av Italien

ERIK EJE ALMQVIST · 19 Dec 2014
Uppdaterad 19 Dec 2014

Foto: Kinga Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Hos Fischer Viktor Borges plads 12, Köpenhamn

Betyg 4

Har det italienska köket någonsin stått så lågt i kurs som nu? I Sverige har pizzan och pastan misshandlats så hårt och länge av själlösa Vapianokedjor och oambitiösa kvarterskrögare att "italiensk gastronomi" för många blivit ekvivalent med överkokt tagliatelle, gräddiga såser och degiga bakfyllepizzor. Alla kolhydratsfientliga dieter har dessutom givit den italienska maten ett rykte som otidsenlig. Det är ironiskt, för om man ska lista tre saker som förenar våra just nu mest trendsättande finkrogar så är det: 1, en strävan efter att förenkla och skala ned rätterna; 2, en avslappnad matsalsmiljö långt från kandelabrar på vita dukar, och; 3, användning av så lokala råvaror som möjligt – helst ska osten komma från en get som växt upp i kockens vardagsrum.

På Österbro-trattorian Hos Fischer påminns man om att dessa tre punkter faktiskt är det italienska kökets uråldriga adelsmärken. Först är det själva matsalen. Det finns inte många andra krogar i Skandinavien som är så opretentiöst skramliga och trivsamt levande. Bland de rustika borden, tompavorna med tända stearinljus och vägghyllorna med ojämna rader av tummade kokböcker står en övergiven enarmad bandit och skvallrar om lokalens historia som bodega – den typ av murrigt rökiga ölpubar som danskarna vårdar som en del av sitt kulturarv.

Samma nerskalade ideal präglar menyn. Utöver några antipastirätter – där en fantastisk buffelmozzarella, inlindad i lufttorkad San Daniele-skinka är centralpunkten – består den enbart av två pastarätter, två secondi och en dessert. Menyn är dock närmast att betrakta som inspiration, är du sugen på något särskilt brukar det gå att ordna.

Under mitt senaste besök utgjordes menyns pastautbud av en fantastisk linguine med riven botargo (lufttorkad tonfisksrom), pressad citron och mynta samt en pepprig cannelloni med brässerad kalvkind.   Jag rekommenderar dock att du ber om David Fischers signaturrätt, pasta cacio e pepe. Det är en minimalistisk mästaruppvisning, till synes lika enkel som namnet antyder: Pasta med peppar och ost. Eller mer precist: linguine, svartpeppar, en klick smör, en sked pastavatten samt pecorino och parmesan. Det smakar naturligtvis underbart.

Vinlistan kan te sig avskräckande kort och konventionell. Men är du intresserad får du följa med ner i källaren där Fischer har en samling naturviner. Betrakta gärna detta tips som en för tidig julklapp: Nästa gång ni är sugna på pasta, ta då tåget till Köpenhamn. Bättre italiensk mat är svår att hitta på dessa breddgrader.

Missa inte! Att beställa in en pasta cacio e pepe, oavsett om den står på dagens meny eller inte.

Undvik! Om du är känslig för kolhydrater, skrammel och sorl.

Priser Antipasti 65-195 danska Pasta 125-139 danska Huvudrätter 189-235 danska Desserter 89 danska

Öppettider Måndag - onsdag 17-24 Torsdag - fredag 11-24 Lördag - söndag 10.30-24

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro