ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ta tid på dig i Taipei

Johan Öberg · 25 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Johan Öberg / Montage


• Lockar både grym shopping, klubbar, sagoskatter och höga berg och heta källor? • Här slipper du välja

klar

Artikellänk är kopierad

Från toppen av skyskrapan Taipei 101 ser man Taiwans huvudstad breda ut sig, men också hur nära det är till de djungelgröna bergen.

Bara en halvtimmes tunnelbaneresa från det ungdomliga nöjes- och shoppingområdet Ximending kan man stå omgiven av bergens grönska, och andas in svagt svaveldoftande ångor från naturliga heta källor.

Ilha Formosa, den vackra ön, kallade portugiserna Taiwan när de kom hit på 1500-talet. Ö-nationen, stor som Småland och Skåne, är världens näst mest tätbefolkade efter Bangladesh, med över 600 människor per kvadratkilo­meter.

Taipei har ryckt upp sig och blivit en het stad, med puls dygnet runt. Klubb­scenen hör till Asiens bästa, restaurangutbudet slår allt om man gillar kinesiskt och japanskt, och få städer kan erbjuda lika kul shopping.

Unga taiwaneser är oerhört måna om att ha en egen, unik stil, och det märks i det väldiga utbudet av kläder och mängderna med accessoarer.

Precis som bergen är kusten aldrig långt borta. En timmes bussresa norr om Taipei finns bra surfstränder och den fina klipp­­­­­­stranden i Yeliou, där vatten och vind mejslat fram märkliga figurer.

Far man en dryg timme åt öster, genom en rad nya milslånga tunnlar, når man Yilan, där vart och vartannat hus inhyser ett spa, allt från enkla billiga till sobraste lyx. Hett bikarbonathaltigt vatten flödar ur berget som har kommit att bli Taipeibornas favoritre­treat.

Ute på havet skymtar Sköldpaddsön, en vulkanö där havet faktiskt kokar på östsidan. I de omgivande vattnen ska man ha otur om man inte möter delfiner. Från storstad till vildmark på nolltid.

5 måsten i Taipei

Bad, mat, sevärdheter och shopping du minns länge.

1. Ät dig igenom de tio stora kinesiska köken – Sichuan, Fujian, Peking, kantonesiskt …

2. Korsa bergen. Bara några få vägar leder över öns bergiga inre. En skönhetsupplevelse utöver det vanliga är vägen genom Taroko­­­ravinen på östkusten.

3. Bada hett. Det finns ett tiotal områden med heta källor i landet. I Taipei kan man bada i stads­delen Beitou. Ännu bättre är det i Wulai, i bergen en timme söder­ut.

4. Shoppa. Välj Ximen­ding för det supertrendiga, New York New York och Taipei 101 för lyx och de folkliga nattmarknader­na för allehanda billigt.

5. National Pala­ce Museum. De allra mest sagolika skatter­na från Den förbjudna staden i Peking finns här.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro