ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Tack till dig som gav mig ett nytt hjärta – utan dig hade jag varit död

Metro · 8 Okt 2015
Uppdaterad 8 Okt 2015

Foto: Privat


Jag låg i koma i en månad efter att mitt hjärta hade stannat. Om jag inte hade fått ett nytt hjärta av en donator hade jag inte levt i dag. Därför ber jag dig att ta ställning och anmäla dig till donationsregistret redan i dag, skriver Sofia Eriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

För två och ett halvt år sedan fick jag hjärtstopp på centralstationen i Göteborg. De gjorde hjärt-lung-räddning på mig i fyrtio minuter, samt tolv defibrilleringar , men lyckades trots det inte få igång mitt hjärta. Jag togs in till akuten på Sahlgrenska och sattes i medicinsk koma med en hjärtpump som syresatte och förde runt blodet i min kropp. Ingen visste om jag ens skulle överleva nästa timme. När jag vaknade en månad senare fick jag det obegripliga beskedet att jag, tjugoåriga Sofia, hade drabbats av ett hjärtstopp . Mitt hjärta fungerade inte längre och min enda chans att överleva var att få ett nytt hjärta.

► LÄS MER: Hanna och Sofia överlevde tack vare nya hjärtan – så blir du organdonator

Där började min kamp för att komma tillbaka till livet. Jag fick träna upp mig för att bli stark nog att kunna stå på väntelistan för ett nytt hjärta. Jag höll hårt i min telefon för jag visste att när telefonen ringde och det stod okänt nummer på skärmen skulle det vara min tur att få en chans att leva igen. Då kanske det fanns ett hjärta som passade mig...

Samtalet kom och jag fick min chans till livet. Jag har fått ett hjärta som slår så starkt för mig, och jag kommer vara den människa evigt tacksam som hade tagit beslutet att donera sina organ.

Jag har fått ett nytt hjärta och jag har fått ett nytt liv. Jag vågar se en framtid igen. Mitt liv fortsätter. Om min donator inte hade tagit ställning till att donera sina organ efter sin död hade jag inte funnits här i dag. Mina föräldrar hade förlorat sin dotter, mina bröder hade förlorat sin syster och jag hade aldrig fått träffa min brorsdotter.

Nu är det donationsveckan och då vill jag ta chansen att uppmärksamma dig på vikten av att ta ställning till organdonation. Visste du att man kan rädda upp till åtta liv som donator? Visste du att sannolikheten är tre gånger högre att du kommer behöva en transplantation än att du kommer kunna donera dina organ?

För två och ett halvt år sedan hade jag ingen aning om vad som väntade mig. Det var något som var så otänkbart att jag knappt förstår att det har hänt. Mina ärr visar verkligheten. Jag har överlevt – och det tack vare alla fantastiska människor som aldrig gav upp.

► LÄS MER: Emma, 29, fick ett nytt hjärta – nu genomför hon en svensk klassiker

Ta ett beslut, inte bara för din egen skull, utan även för dina nära och kära. Om det värsta skulle hända dig så känner de redan till din vilja och behöver inte ta ett sådant tufft beslut. Jag hade redan bestämt mig för att jag ville donera mina organ innan jag själv behövde ett nytt hjärta, och det hjälpte verkligen mig.

Och du, lova mig att du tar vara på livet och har riktigt kul! Man vet aldrig när det kan ta slut.

Sofia Eriksson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro