ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tack vare pensionärerna kommer eleverna till skolan: Gör allt för byn”

· 7 Dec 2015
Uppdaterad 7 Dec 2015
Krister Johansson rektor på Dalbackens friskola tycker att det är fantastiskt att pensionärerna ställer upp för skolan.

Krister Johansson rektor på Dalbackens friskola tycker att det är fantastiskt att pensionärerna ställer upp för skolan. Foto: Sandra Viklund


Att invånarna gör allt för byn Hemmingsmark är sedan länge känt i Piteå. För ett gäng pensionärer var det därför självklart att köra eleverna till friskolan Dalbacken när kommunen nekade skolskjuts.

klar

Artikellänk är kopierad

När eleverna på Dalbackens friskola i Hemmingsmark utanför Piteå saknade skolskjuts ställde ett gäng pensionärer frivilligt upp som chaufförer.

– Vi gör allt för byn. Jag har egna barnbarn och det är bara en glädje att ställa upp för att få ha kvar skolan här i byn, säger pensionären Östen Viklund.

Dalbacken friskola öppnade under hösten, ett år efter att byns kommunala skola lagts ner.

– När vi skulle dra igång friskolan lovade vi att se till att barnen kunde ta sig till skolan, säger rektorn Krister Johansson.

► LÄS MER: Därför kommer fattigpensionärerna i Sverige bli fler

Men löftet försvårades och skolans öde blev osäkert när kommunen nekade friskolan skolskjuts och hänvisade byns elever till närmsta kommunala skola.

Fyra pensionärer och en minibuss blev friskolans räddning. Till en början kördes eleverna i pensionärernas privata bilar men när det blev klart att kommunen inte skulle ändra sig köpte skolstyrelsen in en minibuss.

– Det har lagts ner mycket jobb för att ordna en friskola och då tycker jag att det är självklart att man ställer upp som skolskjuts, säger pensionären Folke Westerlund.

► LÄS MER: Sveriges mest effektiva skylt – se upp för lekande pensionärer

Både han och Östen Viklund har barnbarn som går på skolan och de anser att friskolan betyder mycket för byn. Framförallt för barnfamiljerna och eleverna. I dag går totalt 46 elever går på Dalbacken friskola i årskurs 1 till 6.

– Det finns en väldig kraft för att ställa upp ideellt i den här byn, inte bara när det gäller skolan utan även vad gäller föreningslivet, säger Krister Johansson.

Han berättar att byn gjort sig känd i Piteå just för att byborna klarar av mycket tillsammans.

– Många undrar hur man orkar ställa upp så mycket för varandra men vi ser det som ett sätt att umgås, säger Krister Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro