ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tacksam smed på Österlen

Annika Anjou · 14 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Tacksam smed på ÖSterlen Den rödgula vindbollen betyder kvalitetskonst under konstveckan på Österlen. En av årets nya medlemmar är Ebba Huberyc, silversmed utanför Rörum. Hon arbetar med organiska former och vill göra smycken som låter silvret komma till tals.

Tacksam smed på ÖSterlen Den rödgula vindbollen betyder kvalitetskonst under konstveckan på Österlen. En av årets nya medlemmar är Ebba Huberyc, silversmed utanför Rörum. Hon arbetar med organiska former och vill göra smycken som låter silvret komma till tals. Foto: Jesper Heimersson


klar

Artikellänk är kopierad

I fem år har silversmeden Ebba Huberyc bott och arbetat i Silvergården på en höjd utanför Rörum på Österlen. Lagom till konstrundan i år får hon för första gången hänga upp den rödgula vindboll som är konstnärsgillet ÖSKG:s symbol. Ebba är en av tio nya medlemmar och ser fram emot trängsel. – Det ska bli jättekul, säger hon. Medlemskapet i ÖSKG, med många internationellt kända konstnärer, innebär också ett erkännande: – Det är många som söker, säger hon, som även ser det som en möjlighet att nå en ny publik. – Men jag hoppas också på ett givande samarbete inom föreningen, gemensamma utställningar och projekt, säger hon. Från konstutbildning i USA via ateljé på Gamla väster i Malmö hittade Ebba Huberyc sin arbetsbas på Österlen. Då hade hon i flera år haft sommarhus i området och bar på en längtan till naturen. I fem år har hon och sambon Clemens Ek byggt upp och arbetat i Silvergården. Båda är utbildade smeder. Clemens är dessutom möbelsnickare. Österlen är en tacksam trakt för konsthantverkare: – Här finns både intresset och en stor marknad, särskilt sommartid. Lusten till egna stora ateljéer fick paret Hubryc Ek att välja Österlen. – I stan har man inte råd med de ytorna, säger Ebba. Båda finns representerade hos Formargruppen och Form Design Center i Malmö och har nyligen ställt ut på Svenska ambassaden i Köpenhamn. I höst väntar en utställning i Chicago. Men först ska tusentals konstrundebesökare guidas genom galleri och butik.    

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro