ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tacos som är alldeles för lagom

Karin Ericson · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Tacobaren Tacolito på Östergatan har ambitioner –men har tyvärr missat att det mexikansk mat är full av smak, tycker Karin Ericson

klar

Artikellänk är kopierad

Mexikansk läsk.
Mexikansk läsk.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Det är fredag, Metro Wkd kommer ut och hela svenska folket äter tacos. Jag älskar tacos och att denna mexikanska maträtt är trendig är jag glad för. När jag säger trendig syftar jag inte på den ofantliga mängd köttfärs som intas till ”Idol” i svenska tv-soffor. 

Jag syftar på att matintresserade fått upp ögonen för vad en taco verkligen kan vara och smaka. När foodies får upp ögonen för en mat-trend resulterar det inte bara i en närmast skrattretande våg av människor som slaviskt status-instagrammar sin mat, det resulterar också i att det ploppar upp nya råvaror, inspirerande recept och fler roliga krogar.

USA har en lång historia av mexikansk mat och kan vara fullkomligt briljanta både i det mexikanska snabbmatsköket som på de mexikanska fine diningkrogarna. 

Så jag åkte dit. Jag letade upp det hippaste tacosstället i Wicker park i Chicago. Åt fish taco med en krispig sallad på fänkål i ett litet vetebröd. Jag åkte till Idaho och åt tacos med friterat grisskinn i en kitchig tacotruck. Jag åkte till San Fransisco och åt en stor smarrig snabbmatsburrito på organiska råvaror, lång bortom Taco bells bajs. Jag gick i ruffa området Mission och var proppmätt men kunde ändå inte låta bli att gå in om en hipp tacobar som serverade tacos styckvis (1,5 dollar) och böndipp som kastade mig baklänges i ett mexikansk lyckovrål. Det finns så otroligt mycket man kan göra med en taco. Den kan fyllas på alla möjliga finurliga, intressanta och smakfulla vis.

Därför blir jag besviken på den nya tacobaren Tacolito i Malmö. Av deras facebooksida att döma har de medvetna ambitioner och satsar på bra råvaror. 

Det låter bra. Men de har helt missat att mexikansk mat är full av smak. Alla tre burritos på menyn har samma innehåll med val av kött (kyckling, biff eller pulled pork) och innehåller till största delen ris och svarta bönor – allt med obefintlig smak. 

På bordet står två starka mexikanska såser för de som vill att det ska smaka mer. Men hallå. Mexikansk mat har en mycket större smakpalett än starkt eller inte starkt. Även guacamolen som förvisso är hemgjord på tydligt fina råvaror smakar luft. 

Ett trevligt inslag är en kruka med färsk koriander som står på bordet men ännu trevligare vore om kockarna kunde laga mexikansk mat med känsla. Mexikansk mat kan vara så himla roligt, men detta blir bara tråkigt. Tyvärr – Malmö saknar fortfarande en bra Mexikansk restaurang.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro