ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tafsande styvfar frias i hovrätten

Annika Anjou · 10 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

• Fälldes i tingsrätten och fängslades • Mamma vittnade

klar

Artikellänk är kopierad

Styvfadern överklagade fängelsedomen –  och friades.Mamman såg styvfadern nypa dottern i bröstvårtan. Storasystern vittnade om den 12-åriga flickans panik för att vara ensam med mannen. Själv har flickan beskrivit flera sexövergrepp.

Tingsrätten dömde till fängelse, men hovrätten avfärdar all bevisning och friar mannen.I tingsrätten dömdes mannen för grov fridskränkning till fängelse i sex månader. Domstolen ansåg att flickan var trovärdig och tillförlitlig i sina berättelser om upprepade övergrepp under tiden hon var mellan tio och 14 år.

Styvfadern nekar till allt, även till att ha nypt flickan i bröstet, vilket mamman bevittnade.– Hon grät och gick in på sitt rum, berättade mamman.

Själv hade hon uppmanat mannen att sluta och sagt ifrån att ”man inte kan göra så”.– Var och en av gärningarna har utgjort en upprepad kränkning och varit ägnade att allvarligt kränka hennes självkänsla, skrev tingsrätten i domen.

Hovrätten gör en helt motsatt bedömning och konstaterar att för samtliga händelser i åtalet, utom bröstnypet, saknas vittnen. Flickan har enligt hovrätten, i och för sig berättat på ett trovärdigt sätt. Men utan vitnen har hennes berättelse inte den tyngd som krävs för en fällande dom.När det gäller bröstnypet skriver domstolen att det objektivt skulle kunna vara en kränkning av flickans sexuella integritet.

– Men, skriver domstolen, det har varit en relativt hastig beröring inför ögonen på målsägarens mamma.

Mamman har skilt sig från mannen. Flickan har, enligt anhöriga, i dag regelbunden psykologhjälp. 

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro