ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tafsarna slår till under rusningen

Metro · 5 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FROTTÖR. Rekordmånga sexofredare polisanmäldes i Stockholms län förra året – totalt 1 343 snuskhumrar, där en stor del anmäldes för tafsande i t-banan och på SL-bussar.– De kallas frottörer, som plötsligt gnuggar sig mot någon i trängseln, berättar sexualbrottsexperten Ulf Åsgård.

Mellan 1997 och 2007 har polis-anmälda fall av sexofredande ökat med 65 procent i länet. En ökad anmälningsbenägenhet och lägre toleransnivå tros ligga bakom. Flest sexofredare anmäls på arbetsplatser. Krogmiljöer, butiker och simhallar lockar mer anonyma gärningsmän.

I kollektivtrafiken smyger allt fler ”frottörer” omkring.  På trånga t-banetåg och bussar gnider de könet mot en utvald kvinna – eller man.– Vi vet via kundtjänst och andra kanaler att det är många  som utsätts för ”gnidare”. Vi har haft civila poliser ute, säger Jeanette Hegedius, som diskuterat att i framtiden varna för ofredarna via högtalare.

Över 90 procent av alla anmälda sexofredare frias efter främst bristande bevisning. Maxstraffet är två års fängelse.

5000 fall av ofredande

Förra år anmäldes 5 161 fall av sexofredande. Några fall från lokaltrafiken i Stockholm som polisan­mälts senaste månaderna:Frias för ”gnidning”Januari 2008: En åtalad man i 40-årsåldern frias på grund av bristande bevis efter anklagelser om att ha ”gnidit sitt könsorgan” mot en kvinna i mor­gon­rusningen i en t-banevagn.

Tafsade på bussenFebruari 2008: En fritidsledare vid en låg- och mellanstadie-skola i Stockholms kommun åtalas för sexuellt ofredande efter att ha tafsat på tonårs­flickor på en och samma SL-busslinje vid flera tillfällen.Vittnen såg mannenApril 2008: En man i 20-årsåldern åtalas för att ha smekt en kvinna i underlivet bak­ifrån i rulltrappan vid T-Centralen. Man­nen var okänd för kvinnan och sågs av vittnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro